10 tipp a motivált iskolakezdésre

A szülőknek egy kis fellélegzés, a gyerekeknek azonban rémálom? Hogyan tehetjük kecsegtetőbbé az új tanév kezdetét? Íme néhány tipp, amivel az apró, morcos kis szájakat nem csak mosolyra lehet csalni, de segítségükkel minden derűsebb megvilágításba helyezhető.

1. Beszélj vele!

A gyerekek még abban a korban vannak, hogy hatalmas lábnyomokat követnek a homokban, az pedig a szülő feladata elmagyarázni, hogy ez a nyom nem egy szörnyé, hanem egy óriási kalandé, ami rájuk vár.

2. Cuki, menő holmik

A motiváció – ha éppen egy ínycsiklandó csokiban nem merülne ki – akkor érkezhet szükséges írószerek formájában is. A kedvenc rajzfilmkarakteres füzetek, tollak és egyéb iskolaszerek kiválóan teljesítenek abban, hogy nagyobb bátorsággal vessék bele magukat a nebulók a tanév kihívásaiba.

3. A pop kultúra segít

Nézzetek együtt filmeket, amik segíthetik a kicsiket a szorongásuk oldásában és az ismereteik kibővítésében. Egy kellemes suliélményes film például remek választás lehet, hiszen látni azt mennyi kalandban részesülnek a film szereplői, talán élete saját happy end-del végződő sorozatának szereplőjévé változtatja a csemetéket.

4. Kérdezz!

A gyerekek számára hatalmas mentőöv, ha suliból hazatérve két ölelésbe záró, megnyugtató kar és két őket meghallgató fülre találnak. Ha a kicsik nem mesélnek maguktól, egy-két kérdés jól jöhet, hogy kialakuljon a bizalmi szféra az iskolai témákkal kapcsolatban is.

5. Motiváló dekorációk

A tanulás iránti vágy nem minden apróság velejárója, de ezen pár motivációt sugalló, okos dekoráció segíthet. Próbáljunk ki például egy okos macit, aki épp olvas, vagy egy tudós szuperhőst, aki világot ment – mindezt kiragasztott kép vagy matrica formájában!

6. Csak pozitívan!

A gyerekek önbizalmán sokat segít a szülők nyugalma, így ha higgadtan kezeljük a felmerülő problémákat vagy kihívásokat, akkor erről nagyon sok pozitív példa fog lepattanni.

7. Nézőpont változtatás

Próbálj meg a morcos kis lelkükre hatni, ha nagyon rossz szájízzel beszélnek arról, hogy szeptemberben megnyitja újra kapuit a suli. Világíts rá arra, mennyi mindent tanulhatnak, mennyi kalandban lesz részük és mennyi szuper barátságot kötnek majd a többiekkel.

8. Kreativitás

Az erre fogékonyabb gyerekek számára a kreativitás jelenheti a megoldást. Rajzoltass vele vidám iskolás képeket, vagy nézz az interneten olyan tevékenységeket, melyek az iskolához köthetők, mégis magas a mókafaktoruk.

9. Komfort

Pár ötlet azért akad arra, hogy a kicsik jól érezzék magukat az iskolában. Derítsd ki mi az, amivel jobban érezhetik magukat és ne aggódj, ha például a kedvenc játékukkal szeretnének belevágni az első sulis napokba.

10. A tanulás jó

Igyekezz arra motiválni a csemetét, hogy a tanulás remek dolgok, sokra vihetik az életben és minden álmuk valóra válhat, ha megküzdenek és tanulnak érte!

Ne feledd, a jó kommunikációval még a legijesztőbb mumus is dédelgetni való kiscicává válik, a varázspálca pedig a te kezedben van, hogy remek hellyé varázsold az iskolapadot!

Olvasd el többi cikkünket is:

Varázslatos társasjáték-szezon köszöntött be »

Miért éppen a fiús játékok? »

Mario még sosem volt ennyire valóságos – új pálya a LEGOtól »

Összes cikkünkért kattints ide »

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben