10 tipp, hogy hogyan készítsd fel gyerkőcödet nyári szünetben a sulira

A legkisebbek még csak most hagyják el az óvoda kapuit, persze senkit sem szeretnénk riogatni a szeptemberi sulikezdéssel, viszont a nyári szünet tökéletes időszak arra, hogy játékosan és lazán készítsük fel gyermekeinket az iskolai életre. Íme tíz hasznos tipp, hogy megkönnyítsük számukra az átmenetet.

1. Olvasási szokások kialakítása

Minden nap olvassatok együtt meséket! Az olvasás segít fejleszteni a gyermek szókincsét, fejleszti a képzelőerejét és természetesen az olvasás szeretete is erősödik.

2. Számolás játékosan

Számoljátok meg együtt a nyári séta során látott madarakat vagy autókat. Ez lényegégen bármilyen program alatt és az odavezető úton is alkalmazható, így pedig a gyerekek még játékosabban fogják fel az egészet. Ez pedig segíteni fog az alapvető számfogalom kialakításában.

3. Kézműveskedés

Kézműves foglalkozásokkal fejleszthetitek a finommotoros készségeket. Rajzolás, vágás, ragasztás mind hozzájárulnak a kézügyesség javításához. Na és persze szuper móka is valamit közösen alkotni!

4. Napirend tartása

Az iskolai napirend bevezetésére fokozatosan készüljetek fel. Ezt természetesen nem kell egész nyáron gyakorolnotok, a suli közeledtével apránként bevezetve a gyerkőcöknek sem lesz drasztikus változás, mégis sokat fog jelenteni majd a hétköznapokban. Pl: reggelente keljetek fel időben, hogy megszokja a korai ébredést.

5. Szociális készségek fejlesztése

Szervezzetek játékdélutánokat, ahol gyermkőcök találkozhatnak és játszhatnak a leendő osztálytársakkal. Ez segít az új kapcsolatok kialakításában is.

6. Iskolai környezet bemutatása

Látogassatok el az iskolához, járjátok be együtt az útvonalat, amin majd reggelente közlekedni fogtok. Fedezzétek fel a környéket. Ez csökkenti az ismeretlentől való félelmet, és a gyermek is otthonosabban fogja érezni magát.

7. Önállóságra nevelés

Az óvodában már nagyon sok olyan feladatot tanulnak a gyerekek, amik az önállósodásban segítik őket, ezeket pedig majd az iskolában is tudják hasznosítani. Mint például: az egyedüli öltözködés, cipőfűzés és mosdóhasználat. Ha bármilyen olyan hasznos cselekvés van, amiben még segítségre szorul gyeremeked, az egész nyár előttetek áll, hogy együtt tanulhassátok meg.

8. Kérdezz-felelek játék

Játsszatok kérdezz-felelek játékokat! Ez fejleszti a gyermek kommunikációs készségeit és a válaszadásra való képességét.

9. Tanulósarok kialakítása

Hozzatok létre egy tanulósarkot otthon, ahol a gyermek nyugodtan gyakorolhat és tanulhat. Válasszátok ki együtt a bútorokat, dekorációkat, így a gyerkőc is részese lehet a folyamatnak, és valószínűleg szívesebben is ül majd le ide. Nem utolsó sorban pedig megszokottá teszi a tanulási környezetet.

10. Pozitív hozzáállás

Beszéljetek pozitívan az iskoláról! Mesélj neki saját iskolai élményeidről, és hogy mennyi új és izgalmas dolog vár rá.

A nyári szünet alatt játékosan és fokozatosan készíthetjük fel gyermekeinket az iskolai életre. Az előkészítés nemcsak megkönnyíti az átmenetet, hanem növeli a gyermek önbizalmát és várakozással telivé teszi az iskolakezdést. Az együtt töltött minőségi idő pedig erősíti a szülő-gyermek kapcsolatot is.

Olvasd el többi cikkünket is:

Indul az utazás! Hogyan készülhettek fel az osztálykirándulásra? »

Biztonságos napozás és bőrápolás: Tippek a megfelelő fényvédelemhez »

Teljesültek a kívánságok! Gratulálunk a győzteseknek! »

Összes cikkünkért kattints ide »