2015 legnépszerűbb jelmezei

Indiánok, katicák és ninják lepik el az országot

 

Budapest, 2015. január 27. – A legtöbb családban közös élmény a gyermek farsangi jelmezének kiválasztása, és bár a szülők elmondása szerint ez az időszak jelentősen megterheli a pénztárcájukat, kifejezetten szeretik az év első vidám mulatságát – derült ki a JátékNet.hu Webáruház friss felméréséből. A legnagyobb forgalmú hazai játékwebáruházban idén a Bogyó és a Babóca jelmezek a legkelendőbbek.

 

A farsangi jelmez beszerzésekor a legtöbb szülő döntésében költségszempontok is szerepet játszanak a JátékNet.hu Webáruház kutatása alapján, vagyis figyelembe veszi, hogy a saját készítésű, a bérelt, illetve a vásárolt jelmezre mekkora összeget kellene fordítani. A mintegy 1500 válaszadó 45 százaléka készen veszi meg a maskarát, további 20 százalék csak kiegészítőket vásárol, a szülők egynegyede pedig saját kezűleg készíti el az ünnepi szettet. Minden kilencedik válaszadó kölcsönkért jelmezbe öltözteti gyermekét, ám közel 50 százalékuk még így is elkölt 3-5000 forintot a farsangi készülődés során. A megkérdezettek többsége, mintegy 85 százaléka maximum 5000 forintot szán ilyenkor a gyermek megjelenésére, ám a válaszadók elmondása szerint már ekkora összeg is lényegesen megterheli a családi kasszát. Éppen ezért nem meglepő, hogy szinte mindenkinél volt már arra példa, hogy el kellett vetni egy jó ötletet a jelmez ára miatt. „A szülőknek nem kell feltétlenül nagy költségekbe verniük magukat, hiszen számos farsangi szett ára 3000 forint alatt marad, de például a nálunk most legnépszerűbb Bogyó és Babóca jelmezek is már 4000 forintért beszerezhetők” – mondta el Bognár Ákos, a JátékNet.hu Webáruház ügyvezető igazgatója.

 

A szülők is élvezik a farsangot

 

A szinte kötelező anyagi ráfordítás ellenére is a megkérdezettek csekély, mindössze 13 százaléka érzi úgy, hogy a farsangi készülődés egy újabb plusz teher, minden második szülő azonban kifejezetten szereti az év első ünnepi időszakát. „Ezzel is összefügghet, hogy jellemzően nem hagyják az utolsó pillanatra a készülődést. A szülők 80 százaléka már a farsangot megelőző 1-2, de akár 4 héttel előbb is elkezdi keresni a jelmezeket és kiegészítőket” – jegyezte meg a JátékNet.hu Webáruház ügyvezető igazgatója.

Azt, hogy a gyermek kinek vagy minek a bőrébe bújik majd, a megkérdezettek közel kétharmadánál közösen találják ki, de minden ötödik családban a kisgyermek egyedül dönthet saját jelmezéről. A beszerzés vagy az elkészítés azonban már jellemzően nem közös elfoglaltság: az anyukák 60 százaléka vállalja magára ezt a feladatot, szemben az apukákkal, akik közül ezerből mindössze egy gondoskodik a jelmezről.


A jól megszokott jelmezeket keressük

 

A boltok és a webáruházak kínálatában egyre inkább jelen vannak a főként kislányoknak készülő hagyományos – királylány, pillangó vagy Piroska – jelmezek kihívóbb változatai is. „Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a magyar szülők hogyan vélekednek erről a tendenciáról: meglepő, hogy csupán a válaszadók egynegyede rosszallja, ha kissé hivalkodó jelmezben lát egy maszkabálozót” – mondta el Bognár Ákos. Jó hír azonban, hogy míg a szülők 75 százaléka nem gondolna semmi rosszat egy merészebb szettet látva, sőt, ugyanennyien saját gyermeküknek is megengednék, hogy egy-egy kihívóbb darabot viseljen, a JátékNet.hu Webáruház legnépszerűbb jelmezei még mindig a hagyományosabb szettek közül kerülnek ki. „Az idei év újdonságait, a Bogyó és a Babóca jelmezeket keresik most a legtöbben, de az éppen ma érkező Jégvarázs Anna és Elsa kosztümöket is sokan várják. A mesehősöket a jól megszokott maskarák, az indián, a katicabogár, a rendőr és a ninja jelmezek követik” – árulta el Bognár Ákos.

 

A felmérés hátteréről:

A JátékNet.hu Magyarország legnagyobb forgalmú játékwebáruházaként végzett felmérést vásárlói körében a farsangi jelmezválasztással kapcsolatban. A kutatás online megkérdezéssel zajlott, az adatok felvételére 2015. január 15. és 21. között került sor. A nem reprezentatív felmérés eredményei közel 1500 magyar lakos válaszain alapulnak.

 

A JátékNet.hu Webáruház top5 legkeresettebb jelmeze a 2015-ös farsangi szezonban

1. Bogyó és Babóca

2. Indián

3. Katicabogár

4. Rendőr

5. Ninja

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben