3 mozdulat, amit ne hagyj ki a szenzoros szőnyegeken

A szenzoros ortopédiai szőnyegek előnyeiről már mindenfélét hallani, de a szőnyeg megvásárlása után sokan tanácstalanul állnak a kirakósként illeszkedő darabok előtt: hogyan érdemes használni az eszközt? Az ortopédiai szőnyegek olyan színes, egymáshoz illeszthető, könnyen tisztítható szőnyegdarabok, amelyek változatos felületeikkel izgalmas terepet nyújtanak a talpaknak. A mezítláb járástól elszokott lábak szinte észrevétlenül is torzulhatnak a cipőkben. A talp elhanyagolása azonban különböző mozgásszervi és tartásproblémákhoz is vezethet. A következő három egyszerű gyakorlattal már is sokat tehetünk gyermekeink egészségéért.

  1. Kelj fel Jancsi A gyakorlathoz álljanak a gyerekek egyenes tartással a szőnyegre, vállszélességű terpeszben. A karokat nyújtsák előre egymással párhuzamosan. Ezután lassan guggoljanak le úgy, hogy ne veszítsék el az egyensúlyunkat. Végig maradjanak telitalpon, ne emelkedjenek lábujjhegyre. Ismételjék a gyakorlatot.

  2. Flamingó Álljanak a szőnyegre csípőre tett kézzel. Találják meg az egyensúlyt úgy, hogy a fél lábukat fel tudják emelni, maguk alá hajtva, akár egy kecses flamingók. Néhány másodperc után tegyék le a lábukat és emeljék fel a másikat. Ismételgessék a gyakorlatot.

  3. Ugró nyuszi Ehhez a gyakorlathoz lehetőleg ne egyenes sorban helyezzük el a szőnyegeket, hanem úgy, hogy egy darabnak több szomszédos darabja is legyen. A gyerekek a szőnyegre állva páros lábbal át kell, hogy ugorjanak egy szomszédos mezőre. Figyeljünk arra, hogy a landolás stabil legyen. Ha meginog a gyerkőc, akkor próbáljuk kisebb ugrásokkal kezdeni. A fenti gyakorlatok csupán ízelítők az Ortho Puzzle szőnyegekhez mellékelt útmutató számos ajánlott mozdulatából, amelyeket a gyártó a gyerekek mókás fejlesztésére gyűjtött össze. Ezeken kívül végezhetünk saját mozdulatokat; magánál a gyakorlatnál fontosabb, hogy a gyerkőc jól érezze magát a szőnyegen és szívesen lépkedjen rajta. Nem árt, ha forgalmas helyen tartjuk, így külön időráfordítás nélkül is hatásosan fejleszti a talp izmait és a tartást.

Olvasd el többi cikkünket is:

5 tipp, hogy játszva menjen az otthoni mozgásfejlesztés »

Minden, amit tudni akartál a környezettudatos játékokról »

7 érdekesség a Harry Potterről »

Összes cikkünkért kattints ide »

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben