5 dolog, amivel könnyebbé teheted a suli utolsó hónapját

Gyorsan elrepült azóta az idő, és most már az évzárás utolsó szakaszában járunk. Míg félévkor a gyerekek még abban a tudatban ülnek be az iskolapadba, hogy hány hónap megpróbáltatás áll még előttük, az tanév vége talán még nagyobb kihívást jelent, hiszen utána a szabadság és a nyári szünet ígérete áll. Ez szinte elérhetetlen célnak tűnik miközben számos akadály gördül eléjük a jegyzárási hajrában. Ezért most is igyekszünk pár hasznos tanáccsal ellátni titeket, hogy könnyebben teljenek az utolsó hetek.

Alakítsunk ki egy biztos képet a célról

A futók a célszalagot meglátva nem lassítani szoktak, hanem megkapják az utolsó löketet arra, hogy utolsó energiáik bedobásával átszakítsák azt. Kevesebb izzadással, de valahogy így kéne az iskola végéhez is hozzáállni, ami az utolsó hónapok dolgozataival, feleléseivel és jegyzárásokkal beláthatatlan messzeségbe kerül. Próbáljunk meg segíteni nekik abban, hogy lássák milyen irányba haladnak. Beszéljünk az nyári szünet alatti tervekről, programokról, ezzel is motiválva a gyerekeket.

Osszunk meg személyes élményeket

Az iskolások sokszor úgy érzik, egyedül kell leküzdeniük az utolsó hónapban eléjük gördített akadályokat. Segítsünk nekik abban, hogy ez az érzés elmúljon. Akár besegítve a tanulásban, akár megosztva személyes élményeinket az iskoláról, de akár egy hasonló munkahelyi élethelyzet is segíthet könnyíteni az egyedüliség érzését.

Ne felejtsünk el szórakozni

Nem kell a nyári szünet beköszöntéig várnunk a programokkal. Megünnepelhetjük a kisebb győzelmeket is a végső célszalag előtt. Így egy-egy felelés, dolgozat, vagy sikeres beadandó után is elugorhatunk egy közös fagyizásra, mozizásra. Ezek a kis ünneplések is rengeteg löketet adhatnak a következő kihívás legyűrésében.

Bontsuk részeire a feladatokat

Egy-egy cél elérésének megünneplése mellett a befektetett munkát is feldarabolhatjuk kisebb szegmensekre. Így nem hárul akkora stressz rögtön a gyerekekre, és nem kell majd a rövid felkészülési idők miatt aggódni. Nagyobb dolgozatoknál, beadandóknál célszerűbb egy-egy témakört különválasztani és megtanulni, kidolgozni, így átláthatóbb és alaposabb lehet az elmélyülés.

Emlékeztessük őket a múltbéli sikerekre

Az előttünk álló megpróbáltatások árnyékában hajlamosak vagyunk elfeledkezni a már elért sikerekhez. Ezért emlékeztessük a gyerekeket az előző évek, vagy a tanév korábbi sikeresen megugrott kihívásaira. Ha visszatért beléjük az érzés, hogy azelőtt már legyőztek hasonló akadályokat, az mindenképpen javítani fog a jelenlegi helyzetük megítélésén és rengeteg motivációval szolgálhat.

Olvasd el többi cikkünket is:

Sport, amitől az egész világ lázban ég! »

Készségfejlesztő labdázás »

Ha bébik, akkor Lamaze játékok »

Összes cikkünkért kattints ide »

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben