6 ok amiért a gyerekek nem szeretik a házimunkát - és mit tehetünk elenne?

6 ok amiért a gyerekek nem szeretik a házimunkát - és mit tehetünk elenne?

A legtöbb szülő valószínűleg azt kívánja, bárcsak kicsit többet segítene gyermekük a ház körüli munkákban. Kutatások szerint azok a gyerekek, akik valamilyen háztartási művelet aktív részesei, sokkal segítőkészebbek az élet más területein és felelősségteljesebben viselkednek. Ha tehát ilyen gondokkal küzdünk, mit tudunk ezzel kezdeni a saját háztartásunkban?

1, A gyerekek utálják a házimunkát Ez az állítás talán nem olyan meglepő, hiszen a felnőttek körében se gyakori a rajongás értük. A gyerekek számára pedig annyi más izgalmasabb és érdekesebb tevékenység áll rendelkezésre, hogy érthető is a vonakodás. Tegyük szórakoztatóvá és fejlesztővé a tevékenységet. A gyerekek szeretnek eredményeket elérni, és jobbak lenni valamiben, így a házimunkák is felfoghatók egyfajta versenyként. Továbbá szóljon ez a folyamat a kapcsolatról és a megbecsülésről. Ne hagyjuk egyedül őket, legyen közös az öröm, és folyamatosan éreztessük, hogy hálásak vagyunk a segítségért. Scrabble

2, Mert könnyebb nekünk elvégezni Gyakori kifogás lehet ez, ha gyermekünk még túl kicsi, vagy ha már elég nagy valamihez, de nem vesszük a fáradtságot, hogy hagyjuk beletanulni a folyamatba, hanem inkább megcsináljuk mi magunk. Gondoljunk úgy a házimunkákra, mint életre szóló készségekre. Ne a magunk dolgát akarjuk megkönnyíteni, hanem számukra adjunk át hasznos tudást és tapasztalatot. Minél kisebb korban elkezdik a tanulást, annál könnyebben fog menni az elsajátítás.

3, Mert szükség van a segítségünkre A gyerekek szeretetre és törődésre vágynak. Ezzel nincs is gond, a gyerekeknek is számtalan helyen kell helytállniuk és összeszedettnek lenni, így néha nekik is el kell engedniük magukat, és egy kicsit gondtalannak lenni. Ne féljünk „babusgatni” gyermekünket, ha a segítségünket kéri. Mikor azonban már úgy érezzük, hogy valamit maga is meg tud csinálni, akkor lépjünk át a támogató szerepébe, és hagyjuk érvényesülni őket.

4, A gyerekeknek nincs idejük Ez az állítás az iskolás kor beköszöntével nyer igazán értelmet, mikor a tanórák, a házifeladat megírása, a tanulás elvisz rengeteg időt, nem beszélve az esetleges iskola utáni tevékenységekről. Ennek megfelelően az iskola ideje alatt inkább rövidebb idő alatt elvégezhető feladatokat adjunk a gyerekeknek a hétvégéken. A szünetek idejére osszunk ki nagyobb munkákat.

5, Nem végzik el elég alaposan a munkát Ezt ne várjuk el gyermekeinktől, az ő korukban valószínűleg mi sem tudtunk alaposabbak lenni. A folyamat szóljon a tanulásról és fejlesztésről. Engedjük ki a kezünkből az irányítást, és ne javítgassuk folyton a gyermek munkáját, hiszen neki annál kevesebb motivációja lesz azt megcsinálni. Fókuszáljunk a pozitív dolgokra, hogy még jobban akarja elvégezni az adott feladatot. Scrabble

6, Elfelejtik a „kötelességeiket” A gyerekek figyelme még nem ragad le annyira a hétköznapok rutinjában – és ez jó is így. Ennek megfelelően természetes, ha nem ugranak neki automatikusan minden héten a kád sikálásának. Ne adjuk fel és ne is idegeskedjünk ezen. Ha kell, írjunk listát a rutinfeladatokról, így az mindig emlékeztetőként fog szolgálni, és egy idő után megszokássá válhat. Ne féljünk emlékeztetni sem a gyerekeket az adott feladatra, persze ilyenkor fontos, hogy milyen hangnemben tesszük ezt. Legyünk könnyedek, és ne fukarkodjunk a humor eszközével!

Olvasd el többi cikkünket is:

Sport, amitől az egész világ lázban ég! »

Készségfejlesztő labdázás »

Ha bébik, akkor Lamaze játékok »

Összes cikkünkért kattints ide »

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben