A gyerekek és a szerelem

A mai gyerekek már rengeteg dolgot az internetről tanulnak meg vagy éppen ahelyett, hogy a szüleikkel beszélgetnének fontos témákról, inkább az óvodából, iskolából hallanak róluk. Valentin-nap alkalmából vedd kezedbe az irányítást és beszélgessetek otthon a szeretetről és a szerelemről.

Már az egészen kis gyerekek is megértik a saját maguk és szüleik közötti szoros kapcsolatot. Ha nevet adsz ennek az érzésnek, akkor tudni fogja, hogy ez a szeretet egyik fajtája. Persze számtalan más dolgot is szerethet. Szereti a testvérét, a barátait, a kedvenc játékait és ételeit, így idő kell ahhoz, hogy megfelelően tudja súlyozni ezeket.

Annak ellenére, hogy kiskamasz koruk előtt nem számíthatunk komolyabb szerelemre az életükben, a gyerekek utánzás révén fejlődnek, így a mesékben, a médiában és a környezetükben tapasztaltak miatt sok kisgyerek már az óvodában kijelöli a maga kis „szerelmét”. Ha mégsem, akkor is visszahallhatunk ilyesmit játék közben, például babázáskor.

Az óvodai vagy kisiskolás szerelmekkel nincsen semmi baj, természetes szakasza ez a személyiségfejlődésnek és az érzelmi élet kialakításának. Beszélgessünk ezekről a kapcsolatokról a gyerekekkel, és ne tiltsuk meg nekik, hogy ilyen szavakat használjanak, mert az a későbbiekben bizalmatlanságot eredményezhet.

A legjobb, ha a Valentin-napot összekötjük egy ilyen beszélgetéssel és némi mókával. Süssünk együtt süteményt, készítsünk Valentin-napi dekorációt. Írhatunk Valentin-napi lapokat, de nem csak a kiszemelteknek, hanem a családon belül egymásnak is. Írjunk rá olyan dolgokat, amiket szeretünk a másikban. Ha a szeretet kifejezése nem lesz tabu a családon belül, akkor a gyerekek felnőtt korukban is kisebb eséllyel küzdenek majd párkapcsolati, vagy egyáltalán emberi kapcsolati problémákkal.

Olvasd el többi cikkünket is:

Mi az a SUP? »

Hamarosan a mozikban a legújabb Szilaj mese! »

Medence kisokos - Avagy, hogyan tartsuk tisztán a vizet »

Összes cikkünkért kattints ide »

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben