A hosszú, de tartalmas téliszünet titka! – a legújabb sci-fi a Netf....

Na jó mégsem! Nem is film, és nem is sci-fi. Simán megvalósítható! Ha már idén is ilyen jó hosszú a téli szünet, mindenképpen érdemes tartalmasan tölteni. És hogy ez pontosan mit is jelent? Tudatosan átgondolt és megtervezett tevékenységsorozat végrehajtását. Ne csak lebegjünk a légüres térben, hogy majd csak lesz valami, hanem vegyük kezünkbe a gyeplőt, és készítsünk listát.

A szünet legeleje a karácsonyról szól. Annak ellenére, hogy otthon nagy a sürgés-forgás, jövés-menés, ez az időszak leginkább passzív pihenés. Karácsony előtt szuper program lehet mézeskalácsot készíteni a lurkókkal. Már egészen kicsi gyerekek is képesek a kiszúróval megformázni a tésztát, a kisült, illatos mézeskalács díszítése pedig felér egy kreatív alkotómunkával. Ha már vége a rokonlátogatások időszakának, jólesik egy kicsit kevesebbet mozogni, leereszteni. Vegyünk kezünkbe egy jó könyvet, majd olvassunk mesét a gyerekeknek is. Remek időtöltés egy családi társasjáték-délután, amit kiegészíthetünk egy házi készítésű forrócsokizással. Ha szülőként mi magunk nyugodtak vagyunk, az biztosan átragad a gyerekekre is, és nem lesz olyan nehéz leültetni őket egy kicsit mondjuk kézműveskedni. Próbáljátok ki a családi színezést! Nagyon meditatív tud lenni, mikor mindenki egyszerre mélyül el a saját alkotásába. Ha a színezés nem a kedvencetek, alkossatok valamit papírból. Rengeteg ötlet található az interneten. Rajzoljatok, fessetek, vágjatok és ragasszatok. Gyúrjatok gyurmát, vagy alkossatok maradandóbbat gipszből. Ebben a nyugis időszakban jó program lehet még a kirakózás, vagy egy szuper foglalkoztató füzet feladatainak megoldása is. Egy otthon töltött hosszabb szünet időszakában még egy ebéd utáni közös szunyókálást követő bekuckózós otthoni családi mozi is szívet melengető. Főleg, ha még kukoricát is pattogtattok hozzá.

A passzív napok után jól esik a mozgás. Ilyenkor válasszunk teljesen más mozgásformát, mint a szokásos év közbeni sport. Menjünk ki a szabadba! Bemelegítésnek sétálhatunk egy nagyot. Ha szerencsénk van, és esik a hó, ragadjunk szánkót, vagy építsünk hóembert. A hidegben töltött idő megkoronázásaként vigyünk magunkkal egy kis korábban sütött mézeskalácsot, termoszban jó meleg teát, vagy egy finom erőlevest. Mindezek elfogyasztása után újult erővel foghatunk neki egy hógolyócsatának. Hó híján menjünk korcsolyázni (már vidéken is több helyen találhatók kisebb jégpályák), vagy túrázzunk egy nagyot az erdőben. Az északi népek szerint nincs rossz idő, csak nem megfelelő öltözet. Ha éppen nem esik, még biciklizni is elmehetünk. Ha inkább melegre vágyunk, akkor irány egy uszoda, vagy fürdő, ahol egy kellemes úszás után beülhetünk a melegvízbe, vagy akár még a szaunába is. Utóbbi még az immunrendszerünkre is jótékony hatással van.

A fentieken kívül nagyon sok programlehetőség van a fővárosban, és vidéken egyaránt. Kezdjétek például azzal, hogy leteszitek az autót, és fényvillamossal közlekedtek. Több vonalon is találhatók fényvillamosok, sőt, idén már a fogaskerekű is csatlakozott a kivilágított járművekhez: https://www.facebook.com/fenyvillamos/ Idén már egy varázslatos karácsonyi buszmegállót is megcsodálhatunk, ha vidéken járunk: https://kulturaonline.hu/ez_a_legszebb_karacsonyi_buszmegallo_magyarorszagon_14753?fbclid=IwAR2TlejbN5-bt38FMyOP2-cwFSpQ0CgOQs3wPlkCz1l6YBZfywxzPIKd-_I Aki izgalmakra vágyik, próbálja ki a karácsony tematikájába beleillő szabadulószobát, a Mézeskalácsházat: https://www.szabaduloszoba.hu/hasznos-infok Izgalmas esti kalandnak ígérkezik az állatkertnél a lampion fesztivál: https://zoobudapest.com/lampion-fesztival A varázslatos fényeket kedvelők látogassanak el a Lumina Christmas Parkba: https://luminapark.hu/budapest-christmas/ Adventi vásárok pedig nem csak Budapesten vannak, számos vidéki város vagy falu készül kisebb-nagyobb kirakodóvásárral és programmal ebben az időszakban. Van, ahol csak egy hétvége erejéig, van, ahol az egész adventi szezonban, sőt még karácsony után is. Híresen meghitt adventi hangulat található például Debrecenben, Egerben, Szegeden, Pécsett, Sopronban, de a főváros szomszédságában, Szentendrén is. Az aktív, és a passzív pihenést mindenképp érdemes váltogatni, hogy változatos legyen az időtöltés. Az emberi szervezetnek mindkét fajtára szüksége van, adjuk meg neki!

Olvasd el többi cikkünket is:

Cooltúra a magyar társasok között »

Farsangi Mulatságok: Hagyományok és Jelmezek a Magyar Kultúrában »

Fantáziát beindítani - hamarosan indul a Crayola Kreativitás hét! »

Összes cikkünkért kattints ide »