A megfelelő táska kiválasztása komoly fejtörést okozhat a szülőknek. Most megkönnyítjük a dolgod!

Ceruzaválasztás kislány

Iskolatáskát keresel? Olyat ami kényelmes, amelyben könnyebben cipelné a napi 8-10 kilót gyermeked? Sokat halljuk, hogy a rossz táska gerincbetegséget okoz, de milyen a jó táska? Mi a különbség az ergonomikus és az anatómiai hátizsákok között?

Az iskolatáska kiválasztásánál ne csak a divatot, hanem a minőséget és az egészségi szempontokat is vedd figyelembe, hiszen a kisiskolások háta még nem elég erős ahhoz, hogy nap mint nap mázsás súlyokat cipeljenek. Azok közül a táskák közül válassz, amelyek erősebb anyagból készülnek, szivacsos, merevített háttal, nem csúszkálnak benne szét a könyvek, vannak kisebb rekeszei is. Fontos, hogy legyen tartása és minél jobban rásimuljon a gyerek hátára. Az sem árt, ha az alja erősebb anyagból készül. A jó táska a hát vonalával párhuzamosan, tökéletesen rásimul a hátra, így szinte leveszi róla és a vállról a terhet.

Mi a különbség az anatómiai és az ergonómiai iskolatáskák között? Tulajdonképpen nem sok, csupán a merevítő anyagában lehet különbség. Ha egy táskát ezen nevek egyikével illetnek, érdemes megvenned, hiszen szinte biztos, hogy kíméli a gerincet.

Ortopéd orvosok szerint képtelenség általánosságban meghatározni, mennyit cipelhet egy gyerek anélkül, hogy a gerince károsodna, hiszen ebben nemcsak a testsúly mérvadó, de a hát izomzatának fejlettsége is. Általános vélekedés azonban, hogy a megpakolt iskolatáska súlya nem haladhatja meg a gyermekünk súlyának 10 %-át, ezért figyeljünk arra, hogy a táska önsúlya kicsi legyen. A gerincre a félvállra vetett hátizsák vagy a súlyos oldaltáska jelent igazi veszélyt; a hát relatív túlterhelése ugyanis derékfájáshoz vezethet. A csontok és a csigolyák a gyermekeknél még fejlődés alatt vannak, ezért nem olyan stabilak, mint egy felnőttnél. A helyes súly és ergonómia ezért fontos tulajdonságai egy iskolatáskának. Így lehet már gyerekkorban az esetleges későbbi gerincproblémákat megelőzni. Fontos, hogy gyermekünk jó kedvvel menjen iskolába, és ne húzza vállát ólomsúlyokkal egy rosszul megválasztott iskolatáska.Vásárlás előtt az alábbiakat érdemes mérlegelni:

  1. Ha az alsós gyerek a könyveinek, füzeteinek nagy részét az iskolában tartja, akkor fölösleges nagy méretű táskát cipelnie. Viszont ha a gyerek mindennap hazaviszi az összes tanfelszerelését akkor nem szabad sajnálni a pénzt egy olyan táskára, amely strapabíró és amelyben kényelmesebben szállíthatja a szükséges felszerelést.
  2. Tájékozódjunk előre, hogy a gyereknek mennyi holmit kell naponta magával vinnie, lesz-e az iskolában szekrénye vagy más tárolási lehetősége, ahol otthagyhatja azokat a könyveket, atlaszokat, egyebeket, amire az otthoni tanulásnál nincs szüksége.
  3. Vegyük figyelembe azt is, hogy a gyerek mivel jár iskolába (autó, tömegközlekedés).
  4. Ne feledkezzünk meg arról, hogy ez nem csak a mi döntésünk. A kisebb gyerekeknek a hercegnős, micimackós, pókemberes, verdás (a sor folytatható) táskákért fájhat a szívük. A középiskolás diákok már gyakran csak féloldalt hordható, nagy táskát hajlandóak hordani. Ezekből általában évente kell újat venni, sokkal praktikusabb lenne helyettük egy jó minőségű, semleges külsejű hátizsák.

Tipp a szülőknek:

  • Segíts gyermekednek nap mint nap helyesen bepakolni az iskolatáskát.
  • Tanítsd meg neki, hogy mindig csak azokat a füzeteket és könyveket készítse be a táskába, amire másnap tényleg szüksége lesz.
  • Már pakoláskor figyeljetek az egyenletes súlyelosztásra. A nehezebb iskolaszereket (könyvek, mappák) közvetlen a hátrészhez tegyük, a könnyebb eszközök a táska első részébe kerüljenek.
  • A játékok és sportszerek nem az iskolatáskába valók, külön tornazsákban a helyük
  • Az iskolatáska vállpántját rendszeresen ellenőrizzük és állítsuk megfelelő méretűre a viselési körülményeket figyelembe véve, illetve a gyerek növekedését követve.
  • Megbízható helyről vásárolj táskát, hiszen a minőség és az ár mellett ez is nagyon fontos.

Nálunk minőségi táskákat találsz, nagy választékban, kedvező áron! Nézz be hozzánk, folyamatos akciókkal várunk!

Olvasd el többi cikkünket is:

Sport, amitől az egész világ lázban ég! »

Készségfejlesztő labdázás »

Ha bébik, akkor Lamaze játékok »

Összes cikkünkért kattints ide »

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben