Játék kint vagy bent?

Az idei nyár olyannak tűnik kicsit, mint egy hosszúra nyúlt április: végtelenül szeszélyes. A változó időjárás mellett nem könnyű olyan programokat, játékokat találni, amik lekötik a gyerekeket, akkor is, ha szakad az eső, és akkor is, ha ragyogóan süt a nap.

Sok szabadidő

A nyári szünet nemcsak a kiszámíthatatlan időjárás miatt teszi próbára a szülőket, az iskolai hajtás és kötöttségek utáni végtelen szabadság sem könnyíti meg a dolgukat. A gyerekek többet vannak otthon, többet játszanak a megszokott játékaikkal, amikre így hamar rá is unnak. Ráadásul az élénk társasági életben más gyerekek játékai mindig vonzóbbak, a saját értéktelenné válik, és előkerül az „Én is olyat akarok!” hiszti. Mi minderre a megoldás? Szuper ötletet mutatunk!

Kiárusítások

Nemcsak a nem hordott ruhákkal lehet kiállni kofáskodni a kapu elé, vagy feltenni őket az internetre. A megunt játékok szintén örömet okozhatnak másnak, attól még, hogy a mi gyerkőcünk már rá se néz. A jó állapotban lévő játékszereket jótékony célra is eladományozhatjuk, erre számtalan szervezetet és egyesületet találhatunk az interneten, de akár ismerősi körben is. Ha pedig megszabadultunk a felesleges porfogóktól, indulhat a gardrób, azaz garázsfrissítés! De nem kell egyből ráugrani a legdrágább, csúcskategóriás termékekre. A bolhapiacon online is számtalan szórakoztató és kedvezményes árú játékhoz juthatsz, de offline is szervezhetsz például egy nagy játékcsereberét az ovistárs-szülőkkel közösen.

A tökéletes terv

Az újdonságok beszerzését azonban érdemes előre megtervezni, hogy ne hasztalan kacatokkal töltsd ki a felszabadult helyet. A legjobb, ha valamilyen logika mentén vágsz bele a vadászatba, például elhatározod, hogy gyűjtesz 5 benti, rosszidős játékot, és 5 kinti, szabadtéri játékot.

Rosszidős játékok

Amikor borús az ég, és lóg az eső lába, egyik szülő sem hívja össze az egész gyerekcsapatot, hogy játsszanak a szabad ég alatt – ugyanis ha elkezd esni, a kint megkezdett játékot macerás bent folytatni, nemcsak a gyerekek létszáma, de a játék jellege miatt is. Erre az esetre hasznos, ha van a háznál olyan játék, ami egyedül játszható, elbíbelődős – az pedig csak hab a tortán, hogy a legtöbb ilyen játék készségfejlesztő hatással is rendelkezik. A hagyományos Lego-k például kiválóan megfelelnek minden kritériumnak, és a sokféleképpen kombinálhatóak, így a megunási ráta jóval alacsonyabb, mint például bizonyos társasoknak, amiket végigjátszva azonos lépésekből mindig ugyanaz a végkifejlet. Persze, egy kellőképpen variábilis játékkal ez a probléma nem létezik. A kreatív játékok szintén lekötik a felesleges energiákat, és edzik a koncentrációs képességeket.

Bár alapvetően a lányokat tartják kreatívabb típusnak, a megfelelő játékkal a fiúk is szívesen elmolyolnak, ahelyett, hogy a szülők fülét rágják. Mindkét nem szeretni szokta azokat a játékokat , ahol nem csak a győzelem számít, hanem maga a játék is végtelenül mulatságos. A borús napokon könnyebb rávenni a kicsiket, hogy gyakorolják az iskolában tanultakat, de a szigorúan vett olvasónaplók helyett biztos, hogy a lányokat egy stílusban hozzájuk közel álló füzettel könnyebben le lehet venni a lábukról. Végső megoldásként pedig jó ha van a tarsolyunkban egy aduász meglepi.

Jóidős játékok

Amint kisütött a nap, irány a szabadba! A friss, tiszta levegőn töltött idő nemcsak egészséges, de élményekben is bővelkedik – pláne, ha van mit és mivel játszani a céltalan bóklászás helyett. A strandon például feldobja a pancsolást egy jópofa úszógumi, amit nemcsak a lányok, de a fiúk is élvezni fognak. A homokos partszakaszokon eleve adott program a várépítés, egy kis vizes mókával pedig a napszúrást is megelőzhetjük. Vízparton persze fő a biztonság, és a fényvédelmet sem szabad szem elől téveszteni. Egy kevésbé forró napon egy gyerekbarát túraútvonal is jó célpont, de a folyamatos menetelés közben jó, ha van nálunk valami ami színessé teszi a túrát. A jó időben az összeverődött gyerekcsoportok azonban olyan elfoglaltságot is találhatnak, amikhez semmi eszközre nincs szükség. Gondoljunk csak a régen népszerű, jól bevált játékokra: az Adj király katonát, vagy a jégfogó örökzöld slágerek, és a mai gyerekek is lelkesen és szívesen játsszák – csak nem mind ismerik a szabályokat! Hétköznapi tárgyakból is készíthetünk világraszólóan mulatságos játékokat: két papírtányérra nyelet ragasztva például profi lufitollast gyárthatunk: a léggömb passzolgatása csak szélcsendben ajánlatos!

A lényeg, hogy próbáljuk kihasználni a vakáció minden percét, hiszen évközben az egyéb elfoglaltságok gyakran annyira leterhelik a gyereket, hogy nemcsak ideje, de energiája sem mindig marad a játékra: a nyár viszont remek alkalom, hogy reggeltől estig kedve szerint szórakozzon, kint vagy bent, egyedül vagy társaságban!
Olvasd el többi cikkünket is:

Sport, amitől az egész világ lázban ég! »

Készségfejlesztő labdázás »

Ha bébik, akkor Lamaze játékok »

Összes cikkünkért kattints ide »

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben