Cooltúra a magyar társasok között

Minden év január 22-én ünnepli Magyarország a magyar kultúra napját. A magyar nyelvet, az irodalmat, a zenei és képzőművészeti alkotásokat – és bizony a társasjátékokat is. A társasjátékozás egyre nagyobb teret hódít magának a hobbik között, ráadásul évről évre egyre több magyar szerzős doboz kerül fel a boltok, majd a játékosok polcaira. Pillantsunk rá a mai modern társasjáték szerzőkre!

Győri Zoltán és Győri-Nádai Réka a magyar társasjáték élet megkerülhetetlen szereplőivé váltak. Zoli rengeteg játékot jegyez már, a közösségi médiában pedig dübörögnek a játékbemutató videóik. Ha egy gamer vásárlás előtt szeretne rápillantani, mit talál majd a dobozban, Zoli videói között jó eséllyel megtalálja a játékot. Saját társasai között nagy népszerűségnek örvend A herceg nyer, az Igen (és különböző változatai) és a Spicy.

Pierrot már a „játékos karrierje” előtt is ismert zenész volt hazánkban. A társasai nagyon szerteágazóak, az egyszerűbb, kicsiknek szóló társasoktól kezdve találunk mindent az órákon át tartó stratégiai csatáig. Olyan, nemzetközi piacon is jelentős kiadókkal is együtt dolgozik, mint a Piatnik, de számos magyar kiadó jelentette már meg játékait. Csak néhány példa: Cuvée (saját kiadás), Társasház, Barikarám, Monopolis, Rumini: Hajónapló.

Lenhardt Balázs, a Kard és Korona Kiadó megalapítója és egyben fejlesztője is. Számos olyan társast jelentetnek meg, amelyek témája a magyar történelem egy-egy kiemelkedő szeletéhez kapcsolódik. Egri csillagok, Kereszt és félhold, Trianon… Mindemellett a kisebbeknek is készülnek játékok, a Magyar népmesék társasjáték (és különböző változatai) évek óta töretlen népszerűségnek örvendenek.

Sokáig lehetne még folytatni a sort, hiszen egyre olyan több minőségi modern társas jelenik meg, amelyet magyar szerzők jegyeznek. És hogy kiből lehet társasjáték készítő? Bárkiből! Hajnóczy Soma, kétszeres bűvészvilágbajnok Fröccs című partijátéka, vagy a szemtelenül fiatal Pásztor Emma Lokomoto című logikai társasa remek bizonyíték arra, hogy nem a kor vagy az ember szakmája számít, csupán a kreativitás és a játékosság.

Olvasd el többi cikkünket is:

Végre itt a tavasz! Készen állsz a húsvéti készülődésre? »

Farsangi Mulatságok: Hagyományok és Jelmezek a Magyar Kultúrában »

Fantáziát beindítani - hamarosan indul a Crayola Kreativitás hét! »

Összes cikkünkért kattints ide »