Farsangi hagyományok – hagyományos jelmezek

Ismeritek a farsangi hagyományokat? Tudjátok, minek öltöztek az emberek a múlt századokban? Ha kíváncsiak vagytok, hogyan ünnepeltek régen, olvassatok tovább. Néhány tippet is adunk, minek öltözhetnek ilyenkor a gyerekek!

Farsangnak nevezzük a vízkereszt és a nagyböjt kezdete közötti időszakot. Ez a vidám bálok, mulatságok és lakomák ideje volt régen, amikor az embereknek szüksége volt egy kis feltöltődésre a húsvéti böjt csendesebb időszaka előtt. Ezt a hagyományt ma leginkább az óvodák és iskolák őrzik farsangi bálok formájában.

A farsangi buli elmaradhatatlan kellékei a szalagos fánk, na meg a jelmezek. A húsvéti böjt során nem csak a hústól és más állati eredetű élelmiszerektől (így az azokból készülő édességektől) kellett tartózkodni, de házasságot sem illett kötni. Ezért sok fiatal pár a farsangi időszakban jegyezte el egymást. Álesküvőket is tartottak, ahol a résztvevők csak a móka kedvéért öltötték magukra az esküvői ruhát. Tehát ér kis menyasszonynak és vőlegénynek öltözni farsangkor.

Ez az időszak egyben a szokásos normák felrúgásának ideje is volt. Nők gyakran öltöztek férfiaknak, hogy úgy bolondozzanak. Ezen kívül kedvükre faltak és italoztak az emberek a mulatságokon. A farsangi buliban tehát bátran ölthetnek a gyerekek a másik nemre jellemző ruhákat, jelmezeket. Éppen azért, mert ilyenkor jobban kirúgtak az emberek a hámból, népszerűek voltak a maszkok – az inkognitó kedvéért. A hagyományhoz hű jelmezek tehát takarják az arcot, vagy legalább egy részét. Igazán izgalmas lehet egy igazi álarcosbál, ahol a gyerekek nem találják ki rögtön, ki lapul egy-egy álca alatt.

A farsangi időszak végén következett a farsangtemetés. A kis közösségek szalmabábut vagy koporsót égettek. Az iskola udvarán ilyet biztosan nem csinálnak, de egy szalmabáb jelmez igazi DIY kihívás lehet a kreatív szülőknek.

Természetesen a jelmezválasztás legfőbb szempontja, hogy a gyerekek jól érezzék magukat benne. Így akár idézi a hagyományokat, akár nem, a farsang jó móka lesz számukra. A legnépszerűbb jelmezek a nindzsa, az indián, az unikornis, a királylány, a kalóz, a vámpír, a boszorkány, a cica és a dinoszaurusz. Van miből válogatni, beöltözésre fel!

Olvasd el többi cikkünket is:

A gyerekek és a szerelem »

A legjobb fejlesztő játéktípus »

Játék az egészséges talpakért »

Összes cikkünkért kattints ide »

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben