A gyerekek miért kreatívabbak, mint a felnőttek?

Gondoltad volna? Létezik 10 nagy találmány, melyeket a gyermekek álmodtak meg! A fülvédőktől, a zsírkrétatartókon át, a víz alatti beszélő eszközökig, sőt még a polaroid fényképező alapötlete is - de ezeken felül még sok más csodálatos ötlet - gyerkőcök kis kreatív buksijában fogant meg.

A gyerekek annyira kreatívak, mint a felnőttek? Ezt a kreativitást később mi töri meg? Milyen nagyszerű találmányok születnek meg gyermekek által, amit a felnőttek ignorálnak?

A gyermekek hatalmas erő birtokában vannak kreativitás szempontjából, ugyanis nem tudják mi lehetséges és mi nem. Sőt, ha a kisgyermekek, szüleik és tanáraik által dicséretet és bátorítást kapnak szinte minden munkájukért - különösen a képzeletbeli történetekért vagy a furcsa műalkotásokért – ez még inkább erősíti bennük, hogy jó irányba haladnak, így nem dobják el maguktól a képzelet erejét. A gyerekekben nincs meg az a tudatosság, ami a felnőttekben. A felnőttek viszont túl „jól” tudnak mindent, még azt is mit tudnak elérni, és mit nem. Szabályok, rendeletek, törvények és megfelelés veszi körül őket. Egyre több elutasítást, kudarcot és megaláztatást kell megtapasztalniuk.

Ha igazán kreatívak akarunk lenni, úgy kell gondolkodnunk, mint a gyerekeknek. El kell képzelnünk egy ideális megoldást, és azt kell megvalósítanunk. „Miért nem?” Edwin Land lánya ezt a kérdést tette fel, amikor azt mondta neki, hogy nem látja azonnal a készített fényképet. Ez arra késztette, hogy megvalósítsa, amit lánya szeretne, így feltalálta a Polaroid kamerát. Hasonló módon a 11 éves Richie Stachowski azt kérdezte: „miért nem beszélhetünk egymással víz alatt?” A víz alatti beszédkészülék megálmodója egy kisgyerek volt.

Természetesen minden találmánynak és innovációnak léteznie kell a korlátok világában, de ha egy ideális megoldás elképzelésével kezdjük, majd visszatérünk a korlátozások leküzdéséhez vagy beillesztéséhez, akkor nagyobb esélyünk lesz a sikerre, mintha minden akadályt számításba veszünk.

Merj gondolkodni, mint egy gyerek; egyszer tetted, így most csináld újra!

Olvasd el többi cikkünket is:

Mario még sosem volt ennyire valóságos – új pálya a LEGOtól »

Megunhatatlan kisállatok: interaktívat igazi helyett »

Minden lányban ott rejlik a díva »

Összes cikkünkért kattints ide »

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben