Gyermeki tudomány – Hogyan mozog a víz a levelekben?

Az ilyenkor lejátszódó folyamatok megfigyelésére számos módszer alkalmazható, most a növények leveleinek működését vizsgálhatjuk meg játékosabb formában. Akár éppen ezt tanulják a gyerekek természetismeret órán, vagy csak fogékonyabbak vagyunk a természet csodáira, ez a kísérlet mindenképpen izgalmasnak ígérkezik gyerekeknek és szülőknek egyaránt!

Amire szükségünk lesz: • pár levél, amit a kertből vagy egy erdei túrán begyűjtünk • olló • egy pohár és víz • némi ételfesték vagy valamilyen egyéb színezőanyag

Ha már megvannak a levelek, akkor vágjuk le a száraik végét, és helyezzük őket egy pohárba, amit nagyjából háromnegyedéig töltünk, a lényeg, hogy a levél maga kilógjon a pohárból, hogy jól megfigyelhessük majd az eredményt.

Ezután adjunk ételfestéket a vízhez. A minél látványosabb hatás érdekében érdemes erősebb színeket választani, például pirosat. A kísérlet lényege, hogy a színezett víz vándorlását nyomon tudjuk majd követni a levélen.

Ezután kezdjük el a megfigyelést. Ehhez akár vezethetünk megfigyelési jegyzőkönyvet is, aminek elkészítése és megvalósítása újabb kreatív ötletek tárháza lehet, hiszen a jelenségek leírásán túl rajzolhatunk, színezhetünk, ragaszthatunk is bele különböző, a kísérlethez kapcsolódó dolgokat.

A teljes megfigyelési periódus 2-3 nap, ezalatt már felfedezhető a színezett víz mozgása a levél ereiben. Jegyezzük fel megfigyeléseinket; ha pedig még jobban foglalkoztat minket a téma, akkor érdemes utánaolvasni a xilém fogalmának: ez az a növényi szövet, amelyik a víz szállításáért felel, és ezen keresztül láthatjuk mi is a színezett víz mozgását a levélen keresztül.

Olvasd el többi cikkünket is:

Sport, amitől az egész világ lázban ég! »

Készségfejlesztő labdázás »

Ha bébik, akkor Lamaze játékok »

Összes cikkünkért kattints ide »

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben