Hogyan válassz iskolatáskát?

Nem elég, hogy a gyereknek tetszik! Az iskolakezdés már a nyakunkon, de még mindig nem tudtuk dönteni, mibe is pakoljuk azt a rengeteg cipelni valót? A helyes iskolatáska megválasztása nagyon fontos a gyermekek egészségére nézve, hiszen nagy valószínűséggel egész évben ebben hurcolja majd benne a tanszereket, így mindenképpen fokozottan figyeljünk oda vásárláskor!

Iksolatáska

Bár már hazánkban is jogszabály figyelmeztet az iskolába hordott tankönyvek maximális súlyát illetően (ez 3 kilogramm), azonban, ha ehhez hozzávesszük a többi tanszert, az uzsonnát, kulacsot, könnyen elszállhatnak a kilók. Ha már mindenképpen nagy súlyt kell cipelni, fontos a táska helyes használata is. Ha csak egy vállon cipelik a nehéz táskát, az akár tartászavar kialakulásához is vezethet, ha pedig nem megfelelően terhelődik a súly a hátra és a vállra (például a pántok hossza nem megfelelő) az hát és nyakfájást okozhat.

Iksolatáska

A fenti kellemetlenségek minimalizálására készülnek az úgynevezett ergonomikus vagy anamtómiai iskolatáskák. Ezek általában nagyobb teherbírású, erősebb anyagból készülnek, a gerinc és a vállak kímélését szem előtt tartva. Nagy, párnázott pántokkal rendelkeznek, melyek nem vágnak bele a gyermek vállába. Egyes daraboknál a mellkas vagy a derék táján is található szíj a jobb tehereloszlatás céljából. A hátrésznél jól jön a komolyabb párnázottság, illetve, hogy az anyag jól szellőző legyen, így növelve a komfortérzetet.

A belső kialakításnál általában több rekesszel rendelkeznek, így könnyebben eloszlatható a súly (a nehezebb dolgok, vaskosabb könyvek kerüljenek hátra, a háthoz közelebb). Ezután jönnek az olyan funkciók, mint a vízállóság vagy a különböző fényvisszaverő felületek a biztonság érdekében. Bár az előbbieknél kevésbé fontos, de szempont természetesen a külcsín is. Szerencsére ebben ma már nem kell kompromisszumot kötnünk, gyermekeink kedvenceinek többségével gyártanak ilyen kialakításuk iskolatáskákat.

Iksolatáska

A gyermekek egészségének maximális megóvása érdekében tehát mindenképpen figyeljünk oda a cipelendő súly csökkentésére (ameddig csak tudjuk), a táska viselésének helyes módjára, és magára a táska anyagára, kialakítására, ergonómiájára.

Nézzetek körül a JátékNet webshopjában JátékNet webshopjában, ahol biztosan megtaláljátok majd a nektek tetsző és az egészséget is szem előtt tartó iskolatáskát!

Olvasd el többi cikkünket is:

Sport, amitől az egész világ lázban ég! »

Készségfejlesztő labdázás »

Ha bébik, akkor Lamaze játékok »

Összes cikkünkért kattints ide »

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben