Hogyan válasszunk a gyerkőcnek kerékpárt?

Van néhány dolog, amit jó, ha figyelembe veszünk gyerkőcünk első kerékpárjának kiválasztásakor. Eláruljuk milyen kerékpárok a legmegfelelőbbek a gyerekek számára koruk és magasságuk alapján, figyelembe véve tapasztalataikat és képességeiket.

Kerékpár mérettáblázat

Magasság (cm) Életkor (év) Kerékpár méret (hüvelyk)
88-97 1-3 9"-10"
98-104 3-5 10"-12"
105-111 4-6 12"-14"
112-116 5-7 14"-16"
117-126 6-9 16"-20"
127-135 8-11 20"-24"
136-144 9-12 24"-26"
145-154+ 9-12+ 26"+

Milyen kerékpárok léteznek?

Tricikli

Gyakran esik a triciklire a választás, ha első kerékpárról van szó. A triciklinek 3 kereke van, ezáltal stabil, így a kicsik könnyen tudnak az irányításra figyelni. Sok tricikli pedállal is fel van szerelve, ez mozgásteret ad a gyermeknek, viszont lassú járművek, így biztonságosan felügyelhetők. A tricikli 10 hónapos kortól 3 éves kor között a legalkalmasabb, mivel segít a magabiztosság megszerzésében. Válogass triciklijeink közül, és találd meg a legmegfelelőbbet!

Futóbicikli

Az első mérföldkő a biciklizés elsajátításakor az, hogy a gyermek megtanuljon egyensúlyban maradni a biciklin bármiféle segítség nélkül. A futóbicikli segít megtanítani ezt az alapvető készséget azáltal, hogy olyan testtartásra sarkallja a gyereket, amely egyensúlyt igényel. A pedálok és lánc hiánya miatt a kicsiknek a lábukkal kell hajtaniuk magukat. Fontos, hogy a gyerek lába leérjen a földre a bicikliről, mivel ezáltal tud egyensúlyban maradni, miközben irányítja a biciklit és változtatja a testhelyzetét. Idővel a gyerkőc képes lesz siklani a biciklin, akadályokat kikerülni és biztonságosan megállni. Ha már teljes mértékben uralni tudja a futóbiciklit, elég magabiztos lesz, hogy pedálos kerékpárra váltson. A futóbicikli remek kezdőpont a biciklizés fortélyainak elsajátításához. Nézd meg őket a weboldalunkon!

Pótkerekes bicikli

A pótkerekes bicikli pont ugyanúgy néz ki, mint egy normál pedálos bicikli, csupán pótkerekek vannak a hátsó kerékhez csatolva, ezek segítenek a biciklit egyensúlyban tartani. A pótkerekes biciklik szuperek az olyan gyermekek számára, akik már érzik az egyensúlyukat, főleg a bicikli irányítása közben is, de még szükségük van némi segítségre a stabilitáshoz. Ez a fajta kerékpár segít, hogy a gyerekek megszokják a fékek és a pedál használatát, miközben egyensúlyban tartják magukat. Ha a gyermek elsajátította ezeket a készségeket, akkor magabiztosabban fog a kerékpáron ülni a pótkerekek nélkül is.

Tanácsok bicikli választáshoz

Mi fontosabb a gyerekbicikli választásánál, a gyermek magassága vagy az életkora?

Megtörténhet, hogy a gyerkőcöd két bicikli méret között áll az életkora és magassága miatt. Ebben az esteben az életkorát, a biciklin való magabiztosságát és kerékpározási képességét kell figyelembe venni. Ha a gyerek már magabiztosan biciklizik egyedül, akkor a nagyobb kerekekkel rendelkező kerékpár választása az ajánlott. Mivel már képes egyensúlyozni, nem lesz problémája, hogy kordában tartsa a nagyobb kerekeket. Ez azt is jelenti, hogy a biciklit tovább tudja használni, ahogy növekedik, mivel a nyeregnek állítható a magassága. Ha kevesebb biciklis tapasztalattal rendelkezik és több segítségre van még szüksége, akkor a kisebb kerekű kerékpár választása az ajánlott. Így le tudja rakni a földre a lábát, és megtartani magát, ha elvesztené az egyensúlyát.

Melyik a legmegfelelőbb bicikli olyan gyerek számára, aki még sosem kerékpározott?

Az 1 és 5 éves kor közötti gyerekeknek ajánlatos a triciklivel kezdeni, majd váltani futóbiciklire és utána a pótkerekes biciklire, így sorban megtanulhatja a szükséges készségeket a biciklizéshez. A weboldalunkon különböző méretű és típusú biciklik, valamint kiegészítők is megtalálhatók.

Mi a helyzet, ha a gyerekem már túl idős a futóbiciklihez?

Ha a gyerkőc még sosem ült bicajon, akkor a kisebb kerekű bicikli választása ajánlott, így, ha még nehezen találja meg a súlypontot, akkor is könnyen meg tudja támasztani magát a lábával. Ezután jöhetnek a nagyobb kerekű biciklik, ezáltal lehetősége lesz fokozatosan tanulni.

Olvasd el többi cikkünket is:

Egy tökéletes közös nap »

Hogyan dobd fel a kerti játékot: kreatív ötletek a szabadban »

Kilövésre felkészülni! »

Összes cikkünkért kattints ide »