A játék fontossága

A gyermekévek sokunk számára a felhőtlen szórakozás, a felelősségek hiánya és úgy alapjában véve a béke szigetének nosztalgikus ködébe burkolóznak. Pedig ebben a korban is igen komoly fejlődés megy végbe a gyerekekben, ennek fontossága pedig a későbbiekre nézve elengedhetetlen.

A játék és játszás több, mint aminek elsőre tűnik: egy olyan módszer, eszköz a gyerekek számára, mellyel megismerik a körülöttük lévő világ rendjét, működését, és tesztelhetik saját szerepüket és határaikat. Mindezt egy olyan folyamat során teszik meg, mely számukra szórakoztató és örömüket lelik benne. A játszás segítségével fognak többek között megtanulni társaságban kommunikálni, érvelni és vitázni, megismerkedni a természettel, megtanulni és alkalmazni a szabályokat, koordinálni az érzékszerveiket. A játékra szánt idő tehát a képességek és gyakorlat megszerzésének, a másokkal és a környezettel való interakció kialakulásának az ideje.

Ez a folyamat nagyon korán elkezdődik. Már a kisbabák is „játszanak” mikor valamelyik játékot a szájukba veszik, vagy megtapogatnak minden újdonságot amire épp rábukkannak. A környezet felfedezése ugyanakkor nemcsak magányos farkas módjára történik, a szociális képességek is fejlődnek, a gügyögés vagy sírás a szülőnek is szól, hogy figyeljen, mert éppen nagy dolgok mennek végbe és fontos mérföldkövei lehetnek a fejlődésnek.

A játék során többek között a következő képességek fejlődnek:

  • a problémamegoldó készségek
  • a rugalmas gondolkodás kialakulása
  • az érzelmek kimutatásának gyakorlata
  • félelmekkel való szembenézés
  • új dolgok kipróbálása magabiztossággal

Későbbi korban a játéknak a fejlesztésen túl a gyermek érdeklődési körének és hobbijainak kialakításában is fontos szerepe van. A játszás hozzásegíthet, hogy a gyerekek a művészetekben, zenében, sportban, informatikában vagy megannyi más területen meglelt örömüket komolyabb érdeklődésre fordítsák a téma iránt, elmélyüljenek benne, és esetleg későbbi foglalkozási területüket is megtalálják így.

A játéknak szánt idő tehát minden gyermek életében kulcsfontosságú, nemcsak a szórakozás, de a fejlődés szempontjából is. Ez az egyik építőköve a magabiztosságnak, problémamegoldásnak, rugalmasságnak és a pozitív szociális interakcióknak. A játékon keresztül a gyerekek ezeket a képességeket a felnőttkorra is alkalmazni tudják majd.

Olvasd el többi cikkünket is:

Sport, amitől az egész világ lázban ég! »

Készségfejlesztő labdázás »

Ha bébik, akkor Lamaze játékok »

Összes cikkünkért kattints ide »

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben