Készségfejlesztő labdázás

Hogy mire jó és miben segíthet a gyerekeknek a labdázás, amellett, hogy rávezeti őket a sport szeretetére és kellemes időtöltést garantál a számukra, sőt még a szociális képességek finomításában is hatalmas szerepe van?

A Phalt Ball 2 az 1-ben frizbilabda például nem csupán a sima labdázást hozza el a gyerekeknek, de mivel frizbiként kell elhajítani és labdaként kell elkapni, mindkét hasznos sportban segíthet fejlődni. A frizbi elhajítása más technikát igényel, mint a labdáé és miért ne lehetne mindkettőt egyszerre megtanulni?

Gurítástól az elkapásig

Amikor a kisbabák gurítgatják a labdát, vagy dobálják, egyenesen arányosan fejlesztik ezzel a szem-kéz és a szem-láb koordinációjukat. Ez azért nagyon fontos, mert a gyerekek így tanulják meg, mikor kell elengedniük, illetve elkapniuk a labdát. Ennek megvannak a maga időszakai. Először a helyes gurítás örömét szerzik meg 9-12 hónapos korukban, a labdák elkapása csak később sikerül nekik, általában 3-4 éves koruk körül, akkor is inkább nagyobb méretű labdákkal lehet sikerélményük, hiszen a karok megfelelő mozgatása egy igen összetett feladat.

Rúgástól az olvasásig

Még inkább igaz ez a rúgásra is, azaz a láb lendítésére, főleg ha a mozgó labdát kell eltalálni. Sok-sok gyakorlással azonban nem csak a mozgás fejleszthető, hanem olvasható, szépen megformált betűkön keresztül is megmutatkozik a labdázás eredménye, hiszen fejleszti az íráskészséget és megkönnyíti az olvasást is. A labda szemmel követése kifejezetten fontos, hiszen ezzel megszokja az agy a szemmel való közreműködést, így nagyon sokat segít, hogy ne fáradjon el olyan hamar a szem, illetve az agy olvasás közben. (Mókásan hangozhat, de hasonlóan fontos tevékenység a cipőfűző bekötése, aminek pontosságán szintén segíthet a labdázás, mert fejleszti a finommotorikus mozgásokat, hiszen jó szem-kéz koordinációt igényel.)

Életszituációk

Az időzítés képességét is elsajátíthatják a gyerkőcök labdázás közben, hiszen ki kell számolniuk a lehető leggyorsabban, sőt szinte másodpercek alatt, hogy hova fog érkezni a labda. Ez később megannyi életszituációban segíti majd őket, hiszen a vezetésnél, illetve közlekedésnél is nagyon fontos, hogy tudják, mikor ér oda az adott jármű, így segítve hogy balesetmentesen közlekedjenek. Mindent egybevetve: a finommotorikus mozgás fejlesztése azért is nagyon fontos, mert enélkül rengeteg akadályba ütközhetnek a gyerekek fejlődésük során. Problémájuk lehet az önálló evéssel, öltözéssel, pakolással, akár még a biciklizéssel is, talán később még a wc használatban is gondjaik akadhatnak. Szánjunk tehát elég időt a boldog labdapercekre, a halvány frizbinüanszokra, hiszen nem csak jó móka, de kifejezetten hasznos, sőt nélkülözhetetlen elfoglaltság, ha egészségesnek szeretnénk tudni a gyerkőcöket.

Olvasd el többi cikkünket is:

Mario még sosem volt ennyire valóságos – új pálya a LEGOtól »

Megunhatatlan kisállatok: interaktívat igazi helyett »

Minden lányban ott rejlik a díva »

Összes cikkünkért kattints ide »

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben