A legjobb fejlesztő játéktípus

A gyerekek játszva tanulnak igazán. Akár a testi, akár a szellemi fejlődésüket szeretnénk elősegíteni, érdemes játékos formába burkolni a gyakorlatokat. Szerencsére ma számos különböző típusú játék érhető el ilyen célokra. Mutatjuk, melyik a legegyszerűbb, legkompaktabb és mégis legsokoldalúbb fejlesztő játék.

Szeretnéd, hogy a gyermekednek ne jelentsen gondot a koncentráció az iskolában; hogy a leckét pillanatok alatt megtanulja, ahelyett, hogy órákig ismételgetnétek ugyanazt; hogy folyékonyan beszéljen idegennyelveket; hogy príma legyen a szövegértése; hogy választékosan beszéljen; hogy az életben könnyedén észrevegye az analógiákat és a különbségeket? Mindehhez nincs szükség csodára, csak a megfelelő fejlesztő játékokra gyerekkorban. Az a játék, ami az összes felsorolt területet egyszerre fejleszti, nem más, mint a kártyajáték.

Az egyszerűbb magyar vagy francia kártyás játékok sem rosszak, de a gyerekeket jobban stimulálják a színes, vizuálisan izgalmas kártyák. Minél több színt és alakzatot – akár több síkon – mutat egy lap, annál mozgalmasabb és annál szívesebben játszik vele egy gyerek. Az egyszerű memóriajáték a belépő szint. A legkisebbeknek már az is kihívást jelent, hogy emlékezzenek, milyen képet láttak pár pillanattal korábban, miközben újabb ingerek érik őket. Ha már eleget edzették a rövidtávú és vizuális memóriát, jöhetnek a kézben tartott lapokkal operáló játékok.

A Fekete Péter jellegű, egymástól húzós játékok esetén nem csak az előző kártyára kell emlékezni, de fejben kell tartani a játék összes kártyamozgását. Az lesz a legeredményesebb, aki koncentrál és jó stratégiával dolgozik. Az UNO-hoz hasonló lepakolós játékoknál elengedhetetlen a gyorsaság, a részletek pontos megfigyelése; minél gyorsabban ismerjük fel az egyezéseket és a különbségeket, annál hamarabb reagálhatunk.

Amennyiben a fentiek mellett az is fontos, hogy a játék a puszta logikán kívül a művészi érzéket is megmozgassa, a Djeco kártyajátékait és társasjátékait ajánljuk. A különböző típusú játékmenetek alatt szép grafikákkal díszített kártyákat használhatunk. A profi illusztrátorok rajzai megmozgatják a gyerekek fantáziáját, így észre sem veszik, hogy játék közben fejlődnek.

Olvasd el többi cikkünket is:

Mi az a SUP? »

Hamarosan a mozikban a legújabb Szilaj mese! »

Medence kisokos - Avagy, hogyan tartsuk tisztán a vizet »

Összes cikkünkért kattints ide »

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben