Luca-napi érdekességek

Luca napja december 13-án van, ami a Gergely-naptár szerint az év legrövidebb napja volt. Ehhez a naphoz a néphit kétféle Lucát ismer: a jóságost és a boszorkányost. Ez utóbbi terjedt el a hagyományban és több népszokás is kapcsolódik hozzá.

A Luca-naptár segítségével a jövő évi időjárást tudjuk meghatározni, méghozzá úgy, hogy a következő esztendő januárjában a megfigyelési helyen olyan idő lesz, mint Luca napján. Februárban olyan, mint Luca másnapján és így tovább egészen karácsony napjáig, ami a következő decemberi időjárásra utal.

A Luca-szék hagyományos alakja, az ősrégi idők óta varázserejűnek hitt, szabályos ötszög köré irt, öt egyenlő szárú háromszögből kialakuló csillag. A Luca széke készítését december 13-án kezdik el és kilencféle fát használnak fel hozzá, amit kizárólag fából faragott ékek tartják össze. 13 napig készül úgy, hogy minden nap csupán egy-egy műveletet lehet rajta elvégezni, innen ered az a népi mondás is, hogy „Lassan készül, mint a Luca széke”.

A Luca-búza keltetéssel a következő év termését próbálták megjósolni. Ezen a napon búzaszemeket kezdtek csíráztatni a kemence közelében, amelyek karácsony tájára zöldültek ki. Később a kikelt búzával az adventi oltárt díszítették.

Az úgynevezett „Lucázás” is népszerű volt, december 13-án esténként, a gyerekek kísértetnek öltözve körbejárták a házakat, és faágakon vagy szalmán térdepelve mondókákkal kívántak bő termést és jószágszaporulatot, kisebb ajándékokért cserébe és átkokat, ha nem kapnak ajándékot.

 

Mi is sütiket (cookie) használunk az oldalainkon. Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben    Rendben Nem szeretném