Megterheli a családi kasszákat a farsang

 

Budapest, 2015. február 2. – Anyagilag megterhelőnek érzik a farsangot a magyar családok a JátékNet.hu Webáruház felmérése szerint. A legtöbben 5000 forintnál húzzák meg a határt, az ennél drágábban kivitelezhető jelmezötletek sok esetben a kukában végzik.

 

A magyar szülők maximum 5000 forintot szánnak a gyermekük farsangi jelmezére, ugyanakkor még ezt is megterhelőnek érzik a családi kasszára nézve – derült ki a JátékNet.hu Webáruház  közel 1500 fő részvételével zajló felméréséből. „A karácsonyi nagy költekezés után nem meglepő, hogy még ennek az összegnek a kifizetése is gondot jelent a legtöbb szülő számára” – jegyezte meg Bognár Ákos, a JátékNet.hu Webáruház ügyvezető igazgatója. A megkérdezetteknek mindössze 15 százaléka áldozna 5000 forintnál többet egy szettre, közülük is csupán minden ötödik fizetne ki 8000 forintnál is többet.

Ennek tükrében nem meglepő, hogy mind a jelmezválasztást, mind a beszerzés módját meghatározza az ár. A bérlés, a saját készítés, illetve a vásárlás közötti döntésben például a megkérdezettek felénél erősen szerepet játszik az egyes alternatívák költsége, további 33 százaléknál pedig közepesen fontos szempont. Ennek ellenére a felmérésben részt vevők 45 százaléka komplett jelmezt vásárol, további 20 százalék pedig a kiegészítőket szerzi be készen. „Webáruházunk adatai szerint a kész jelmezt vásárlók is a kedvezőbb árkategóriákat keresik – a felhasználók több mint fele a 3000 forint alatti darabokból válogat –, bár ártól függetlenül minden évnek megvannak a nagy slágerei, idén például a Bogyó és Babóca figurák tarolnak” – mondta el Bognár Ákos. A felmérés ugyanakkor arra is rámutatott, hogy nem mindig a nagy kedvencek lesznek a befutók: a megkérdezettek többségénél ugyanis volt már arra példa, hogy a kivitelezés költsége miatt kellett elvetni egy ígéretes jelmezötletet. Minden huszadik családban ez rendszeresen előfordul.  

„Mindezek ellenére januárban az előző év hasonló időszakához képest a jelmezrendelések mellett az ehhez kapcsolódó forgalom is mintegy 25-30 százalékkal nőtt webáruházunkban – mondta el Bognár Ákos. – Ehhez a farsangi időszak rövidsége is hozzájárult, hiszen idén a jelmezbeszerzések néhány hétre koncentrálódnak.” Az ünnepi időszakot lezáró hamvazószerda ebben az évben február 18-ára esik, míg tavaly március 5-én volt.

 

A felmérés hátteréről:

A JátékNet.hu Magyarország legnagyobb forgalmú játékwebáruházaként végzett felmérést vásárlói körében a farsangi jelmezválasztással kapcsolatban. A kutatás online megkérdezéssel zajlott, az adatok felvételére 2015. január 15. és 21. között került sor. A nem reprezentatív felmérés eredményei közel 1500 magyar lakos válaszain alapulnak.

Mi is sütiket (cookie) használunk az oldalainkon. Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben    Rendben Nem szeretném