Megterheli a családi kasszákat a farsang

 

Budapest, 2015. február 2. – Anyagilag megterhelőnek érzik a farsangot a magyar családok a JátékNet.hu Webáruház felmérése szerint. A legtöbben 5000 forintnál húzzák meg a határt, az ennél drágábban kivitelezhető jelmezötletek sok esetben a kukában végzik.

 

A magyar szülők maximum 5000 forintot szánnak a gyermekük farsangi jelmezére, ugyanakkor még ezt is megterhelőnek érzik a családi kasszára nézve – derült ki a JátékNet.hu Webáruház  közel 1500 fő részvételével zajló felméréséből. „A karácsonyi nagy költekezés után nem meglepő, hogy még ennek az összegnek a kifizetése is gondot jelent a legtöbb szülő számára” – jegyezte meg Bognár Ákos, a JátékNet.hu Webáruház ügyvezető igazgatója. A megkérdezetteknek mindössze 15 százaléka áldozna 5000 forintnál többet egy szettre, közülük is csupán minden ötödik fizetne ki 8000 forintnál is többet.

Ennek tükrében nem meglepő, hogy mind a jelmezválasztást, mind a beszerzés módját meghatározza az ár. A bérlés, a saját készítés, illetve a vásárlás közötti döntésben például a megkérdezettek felénél erősen szerepet játszik az egyes alternatívák költsége, további 33 százaléknál pedig közepesen fontos szempont. Ennek ellenére a felmérésben részt vevők 45 százaléka komplett jelmezt vásárol, további 20 százalék pedig a kiegészítőket szerzi be készen. „Webáruházunk adatai szerint a kész jelmezt vásárlók is a kedvezőbb árkategóriákat keresik – a felhasználók több mint fele a 3000 forint alatti darabokból válogat –, bár ártól függetlenül minden évnek megvannak a nagy slágerei, idén például a Bogyó és Babóca figurák tarolnak” – mondta el Bognár Ákos. A felmérés ugyanakkor arra is rámutatott, hogy nem mindig a nagy kedvencek lesznek a befutók: a megkérdezettek többségénél ugyanis volt már arra példa, hogy a kivitelezés költsége miatt kellett elvetni egy ígéretes jelmezötletet. Minden huszadik családban ez rendszeresen előfordul.  

„Mindezek ellenére januárban az előző év hasonló időszakához képest a jelmezrendelések mellett az ehhez kapcsolódó forgalom is mintegy 25-30 százalékkal nőtt webáruházunkban – mondta el Bognár Ákos. – Ehhez a farsangi időszak rövidsége is hozzájárult, hiszen idén a jelmezbeszerzések néhány hétre koncentrálódnak.” Az ünnepi időszakot lezáró hamvazószerda ebben az évben február 18-ára esik, míg tavaly március 5-én volt.

 

A felmérés hátteréről:

A JátékNet.hu Magyarország legnagyobb forgalmú játékwebáruházaként végzett felmérést vásárlói körében a farsangi jelmezválasztással kapcsolatban. A kutatás online megkérdezéssel zajlott, az adatok felvételére 2015. január 15. és 21. között került sor. A nem reprezentatív felmérés eredményei közel 1500 magyar lakos válaszain alapulnak.

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben