Mi az a SUP?

A Stand Up Paddle angol kifejezésből lett, amit „állva evezés” -re fordíthatunk magyarul. A szörfözéshez hasonló sport, ám a hullámok meglovagolása helyet, egy evezővel hajtjuk magunkat a vízen. Ugyanakkor a SUP nem a modern kor találmánya, hiszen James Cook kapitány legénysége már kb. 300 éve feljegyezte, hogy Polinéziában az őslakosok állva evezhető deszkacsónakokkal közlekedtek. Majd az 1960-as években hawaii szörfoktatóknak jutott eszébe a polinéz alkalmatosságot újra gondolni és modernizálni, így jött létre a ma is használatos deszka. A SUP-ok nagyobb felületüknek hála, sokkal stabilabbak, ezáltal egyszerűbben egyensúlyozhatunk rajtuk állva.

Bár könnyed és kényelmes sportnak tűnhet, az állandó egyensúlyozás miatt, mégis rengeteg izmot megmozgat, így nagy meglepetést okozhat az izomláz felbukkanása az első próbálkozás után. A fizikai előnyei mellett, mentális kikapcsolódást is nyújt, így egy időben tehetünk azért, hogy ép testünkben ép lélek lakozzon.

Magyarországon egyre jobban elterjedt már az „állószörf”, bár itthon is inkább a SUP kifejezést használjuk. Ha elgondolkozott volna, hogy miért is lett olyan felkapott, akkor nem kell sokáig keresnie a választ. Aki szereti az efféle kikapcsolódást, az tudja, az extrém eszközök igen költségesek. A többi vízisporthoz képest kifejezetten kevés felszerelésre van szükség és kevésbé függ az időjárási viszonyoktól, hiszen se szél se hullám nem kell hozzá. A supozáshoz csak a deszka és evező az elengedhetetlen tartozék. És ráadásul nem feltétlenül kell a merevített deszkát magunkkal cipelni, hiszen már felfújható deszkát is tudunk venni, ami pedig összehajtva egy hátizsákban is könnyedén elfér. Hosszú és meleg a nyár. Ha kedvet kapott egy kis evezésre, akkor széles választékunkban megtalálja a megfelelő felszerelést.

Olvasd el többi cikkünket is:

Megvannak a győztesek, ezek 2021 Ország Játékai! »

Ha felnőttként is tudsz játszani, akkor nem infantilis, hanem szerencsés vagy! »

Rajzolás határok nélkül: Aquadoodle »

Összes cikkünkért kattints ide »

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben