Minden, amit tudni akartál a környezettudatos játékokról

A manapság egyre fontosabb és divatosabb környezetvédelem hulláma a játékpiacot sem kerülte el. A gyerekek kíváncsiságát és igényeit kielégítve ma már a játékok anyaga és környezeti hatása is kiemelt szerepet kap. Nálatok van otthon a polcon környezetbarát játék?

Mitől lesz egy játék környezettudatos? Egy igazi eco játék készülhet lebomló anyagokból, és készülhet nem lebomló, de újrahasznosított anyagokból is. A nagy fogyasztású, vagy éppen elemmel működő játékok mellett azonban már a hagyományos, elektronikát mellőző játékok is környezettudatosabb választást jelentenek.

A műanyag könnyű, sima, ellenálló és megfizethető. Azonban nem bomlik le, a játék élettartama után pedig egy szeméttelepen végzi. A tartós, akár évtizedeken át kitartó játékok, továbbra is készülhetnek műanyagból. Nehéz lenne elképzelni az óvodás korú gyerekeket a homokozóban például fémből készült eszközökkel. A tudatos anyagválasztás nem a műanyag teljes elvetését, inkább annak megfelelő keretek közé szorítását jelenti. A szuper homokozójátékok ráadásul a szabadba is csábítják a gyerekeket.

Az újrahasznosítás új életet ad a már legyártott, ám nem lebomló anyagoknak. Egyes márkák, mint a Marioinex vagy a Geomag Green Line éppen ilyen újrahasznosított műanyag játékokat gyártanak, és arra is nagyon figyelnek, hogy a játékaik ne csak szórakoztassák, de tanítsák és fejlesszék is a gyerekeket.

Ma már számos különböző anyagból készülnek játékok, amire az elmúlt 10-20 évben nem is gondoltunk volna: bambusz, parafa, gyapjú, kukorica, méhviasz. Ugyancsak elterjedőben vannak a fa, papír és textil játékok. A fa építőkockák, kézműves papírhajtogató szettek vagy a textilbabák természetesek és hosszú távon le is bomlanak. Már a LEGO is dolgozik azon, hogy tíz éven belül a legtöbb játékát növényi eredetű alapanyagokból állítsa elő. A Mattel pedig gyárt újrahasznosított anyagokból készült csomagolást a népszerű Barbie babákhoz.

Közeledik április 22., a Föld napja. Óvjuk együtt a környezetet, és építsük be a környezettudatos választásokat a mindennapjainkba!

Olvasd el többi cikkünket is:

5 tipp, hogy játszva menjen az otthoni mozgásfejlesztés »

7 érdekesség a Harry Potterről »

Fejlesztő játékok a legkisebbeknek - Miniland »

Összes cikkünkért kattints ide »

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben