Planet - a játék, amiben végre tényleg kezünkbe vehetjük a bolygót

Azt már tudjuk, hogyan lehet szép lassan szétszedni egy bolygót (gyorsan csak Halálcsillaggal megy), a Planet - Egy éledő világ a tenyeredben! társasjátékban viszont kipróbálhatjuk, hogyan lehet összerakni! Gondoskodás és gondolkodás egyaránt kell hozzá, és hogy figyeljünk a flórára és faunára egyaránt. Isteni elfoglaltság, és nem is nagy ördöngösség családoknak, baráti társaságoknak sem.

A Planet – Egy éledő világ a tenyeredben! arról szól, hogy mi, a játékosok egy-egy üres bolygókezdeményre, körről-körre úgy rakosgassuk fel a színpompás héjat, hogy az a bolygónak is jelleget adjon és minél több állat természetes élőhelyéül szolgálhasson. Tesszük pedig mindezt úgy, hogy a bolygónkat konkrétan a kezünkben tartjuk! Bizony, a doboz tartalmaz 4 db kényelmesen kézbe fogható 3D-s bolygó-alapot, ha profánok akarunk lenni: dodekaédert.

A játék elején mindenki kap egy ilyen planétapalántát, majd minden körben illeszt rá egy újabb oldalt, míg végül felkerül a 12. lapka és az egész bolygó kirajzolódik. Ezek az oldalak mágneses lapkák, melyekre óceánok, sivatagok, erdőségek és jégmezők szeletkéit festették. Mi ezeket kapcsolgatjuk majd össze. Mindeközben minden kör végén különböző állatok találnak otthonra a bolygókon, mindegyik azon, amely a legalkalmasabb élőhelyet biztosítja számára. Talán mondanom sem kell, a fóka elvan a jégen, a bálna pedig a sok vizet szereti.

Amikor választunk a közös készletből (igen, egymás orra elől halásszuk el a dús erdőségeket és kristálytiszta tengereket) számolhatunk az adott körben megszerezhető állatokkal, de kalkulálhatunk akár egy-két körre előre is - a kellemes élőhelyért sorban álló állatok ugyanis a játék legelejétől fogva látszanak mind, és az is, hogy várhatóan mikor kerülnek sorra. Ugyanakkor a játék elején mindenki kap a bolygója mellé egy titkos célkártyát, ami arról tájékoztatja, milyen jellegű terep volna jó, ha minél nagyobb területen jelenne meg az ő bolygóján.

A Planet – Egy éledő világ a tenyeredben! kicsit olyan, mintha 3D-ben kingdominóznánk – ha ismerős ez a cím (Év Játéka volt 2017-ben). A szabályok egyszerűek, a játék mégis taktikusan izgalmas. Az igazi íze persze abban rejlik, hogy tényleg a kezünkben van az a bolygó. Ez persze azt is jelenti, hogy sosem látjuk egyszerre az egészet, így kell némi térlátás is ahhoz, hogy igazán jól helyezzük el rajta a kiszemelt oldalakat. Meg persze azt is, hogy a szemünk láttára, ott, a kezünkben lepik el – vágyaink és elképzeléseink szerint – óceánok, sivatagok, erdőségek a bolygónkat, amiről legalább egy játékalkalom erejéig megtanulhatunk gondoskodni.

Olvasd el többi cikkünket is:

Játékkal a fejlődésért »

Környezetbarát csomagolást a játékokra »

Paraplüssök egyenesen a pszichiátriáról »

Összes cikkünkért kattints ide »

Mi is sütiket (cookie) használunk az oldalainkon. Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben    Rendben Nem szeretném