Karácsonykor is sok a veszélyes gyerekjáték - Szakértők hívják fel a figyelmet a körültekintő vásárlásra

Budapest, 2013. december 10. - Ezekben a napokban vesszük a legtöbb játékot, de általában nem gondolunk bele, hogy akár fejlődési rendellenességet okozó anyagokat és más szempontból veszélyes tárgyakat is találhatnak gyermekeink a fa alatt, ha csak az árra koncentrálunk. A szakértők szerint körültekintő vásárlással minden baj megelőzhető, és mindig az életkor szerint kell választani.

Számos megdöbbentő adatot tartalmaz a gyerekjátékok biztonságával foglalkozó, novemberben megjelent "Trouble in Toyland" riport: volt olyan játékpajzs, ami az egészségügyi határértéknél 29-szer több ólmot tartalmazott. Több esetben apró elemek is voltak a kifejezetten 3 év alattiaknak árult játékokon, egy játék mobiltelefon hangereje pedig - bár ezt nagy valószínűséggel közvetlenül a füléhez tartja a gyerek - még két centiméterről is átlépte a veszélyesnek minősülő 85 decibeles küszöböt. Magyarországon sem sokkal jobb a helyzet: a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság nyári vizsgálata szerint a babák fele, a lövedékes játékoknak pedig 80 százaléka tartalmazott rákkeltő, tiltott lágyítószereket, akár az uniós határértékhez képest több százszoros mennyiségben.

Józan paraszti ésszel sok veszélyforrás kiszűrhető

Minden játékszer csomagolásán rajta kell lennie a CE jelzésnek, ami azt mutatja, hogy megfelel a termék az uniós biztonsági előírásoknak, de kereshetjük emellett a TÜV minősítését, ami az összetevők veszélyességét is vizsgálja. Ha gyermekeink egészségét tartjuk szem előtt, személyes és online vásárláskor egyaránt el kell olvasni a játékhoz tartozó részletes leírást, és betartani a csomagoláson feltüntetett korhatárt. "Olyan játékot meg sem érdemes venni, ahol ilyen információ nem szerepel" - mondta Bognár Ákos, a JátékNet.hu Webáruház ügyvezető igazgatója.
A szakértők a szülők számára azt ajánlják, hogy tartsanak be néhány egyszerű szabályt. Karácsonykor érdemes megbízható helyen olyan gyártó termékeit vásárolni, amelyek már bizonyítottak - a "kínai piacokat" messzire kerüljük el, ha jót akarunk gyermekeinknek, hiszen sem az áru származása és minősége, sem pedig a kereskedők utólagos számonkérése nem biztosított. Ezzel megelőzhetjük az esetleges panaszok nehézkes ügyintézését, és persze azt is, hogy éppen a leginkább várt ünnep estéjén csalódjon szemünk fénye.
A JátékNet.hu vezetője azt ajánlja, hogy az online rendelt játékokat megérkezéskor bontsuk ki a csomagolásból és vizsgáljuk meg, még mielőtt a fa alá tennénk. A komoly webáruházak ellenőrizhető forrásból származó termékeket árusítanak, ezért éles szélű, könnyen leváló részeket tartalmazó játékokat nem találhatunk a kínálatukban. Az végképp nem fordulhat elő, hogy "vegyszerszagú", törékeny műanyagból készült darabokat, halláskárosodást okozó, idegesítő hangerővel szóló játékokat kapjunk. A JátékNet.hu vezetője hangsúlyozza: "Ha mégis ilyet tapasztalunk, tudnunk kell, hogy Magyarországon az online vásárolt játékok esetében még a csomagolás felbontása után is élhetünk az úgynevezett elállási jogunkkal, azaz 8 munkanapig visszavihetjük a játékot, és a kereskedőnek vissza kell adnia a pénzünket. A JátékNet.hu gondolt arra is, hogy az ajándékok sok esetben csak később kerülnek kipróbálásra, ezért két hétre, 14 napra bővítette ezt az időt."

Néhány hónap is sokat számít

Minél kisebb a gyermekünk, annál nagyobb méretű játékot érdemes számára vásárolni. "3 éves kor alattiaknak ne vegyünk olyat, amit lenyelhetnek, hiszen a kicsik előszeretettel vesznek mindent a szájukba" - mondta Bognár Ákos. Ugyanezért nem javasolják a kicsiknek az apró mágneseket vagy gombelemeket tartalmazó játékokat sem.
A játékvásárláskor ugyanakkor a biztonsági szempontok mellett nagyon fontos, hogy az életkori sajátosságokhoz illő játékot válasszunk. Bognár Ákos kiemelte, hogy erre különösen 3 éves kor alatt kell ügyelni: "A félévesnél kisebb babák például még nem tudnak tökéletesen fogni, így a puha labdákkal, szivacskockákkal képesek jobban játszani. Egyéves korban azonban már a finom mozgásokat gyakorolják, akár egyszerűbb kirakókat is megoldanak" - sorolta a példákat. Óvodáskorban a különböző szerepjátékok meghatározóak a gyerekek fejlődésében, ezért egy játék konyha vagy barkácskészlet biztosan jó választás, míg a kisiskolások akár egyszerűbb tudományos ismereteket biztosító kreatív készletekkel is ügyesen elboldogulnak. "Ha a gyártó kifejezetten az adott életkorra tervezte a játékot, az plusz pontot érhet a választásnál" - mondta a szakember.

Kapcsolódó webcímek:

Az Ország Játéka oldala
A JátékNet.hu webáruház
A JátékNet.hu mobiloldala

A JátékNet.hu-ról:
A JátékNet.hu Webáruház 2006 őszén indult két család közös vállalkozásaként. A kis családi vállalkozás gyorsan kinőtte magát, 2009-re a legnagyobb forgalmú hazai játékwebáruház lett, évente 150 000 csomagot ad fel sikeresen. Az oldal 2013-ban elnyerte az első helyet a szakma köreiben is rangos Év Internetes Kereskedője versenyen. Emellett 2010-ben az eFestivalon e-kereskedelem kategóriában állhatott a dobogó tetejére, 2012-ben és 2013-ban az ország legnépszerűbb játékboltja lett, és 2013-ban a Deloitte Fast 50 versenyén megkapta a leggyorsabban fejlődő magyar technológiai vállalat címet.
A webáruház az első pillanattól kezdve a vásárlók gyors és pontos kiszolgálását tűzte ki céljául, nem csak a csomagküldés, de a személyes átvétel során is. Saját raktárukból közel tízezer terméket azonnal, készletről tudnak szállítani. A JátékNet.hu nem csak a kiszolgálás, de a kínálat minőségére is kiemelten ügyel: a játékok megbízható forrásból származnak, a gyártók garanciát vállalnak a termékekért. A magas színvonalú kiszolgálásnak köszönhetően a vevők rendszeresen visszatérnek az oldalra.

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben