Oroszlán és pillangó lesz az idei farsang slágere

A szülők fele inkább készen veszi a farsangi jelmezt

Budapest, 2014. február 4. - A legtöbb farsangi jelmez idén is a nagy klasszikusok - például tündér, cowboy, oroszlán - közül kerül ki, de a JátékNet.hu Webáruház felmérése szerint a gyerekek egyharmada valamilyen aktuális mesehős - pl. Monster High figurák és Pókember - alakját ölti magára.

A legtöbb szülő készen vásárolja a farsangi jelmezt gyermekének - derül ki a JátékNet.hu Webáruház felméréséből. A közel 800 válaszadó 46 százaléka teljes szettet vesz, további 17 százalék pedig a kiegészítőket szerzi be készen. Mindössze a megkérdezettek egynegyede szokta otthon megvarrni a farsangi maskarát, míg egytizede ismerősöktől kéri kölcsön. Akik otthoni varrásra adják a fejüket, azok is inkább csak kisebb átalakításokat végeznek: mindössze a megkérdezett szülők 12 százaléka mondta, hogy akár a teljes jelmezt is elkészíti.
Egy jelmezre általában legfeljebb 5000 forintot szánnak a családok, mindössze 15 százalék fordít többet ilyen célra. "Jó hír a szülőknek, hogy már akár 3000 forintért is komplett szetteket lehet kapni, a nálunk legkeresettebb fiú és lány jelmez (oroszlán és pillangó) is ebből a kategóriából kerül ki" - mondta el Bognár Ákos, a JátékNet.hu Webáruház ügyvezető igazgatója. Farsang után a szülők többsége megőrzi vagy ismerősnek ajándékozza a jelmezt, mindössze 9 százalékuk szokta azt eladni, míg a kukában gyakorlatilag egyetlen jelmez sem végzi.

Michael Jackson is farsangozna, ha a szülők döntenének

Szerencsére a farsang a magyar családokban nem konfliktusforrás: a jelmezt többnyire a szülő és a gyermek együtt szokta kiválasztani. Azok a szülők, akik ha egyedül döntenének, szívesen választanának más maskarát, elsősorban az örök klasszikusokból - mint a cowboy, a hercegnő, az oroszlán vagy a katica - válogatnának. Érdekesség ugyanakkor, hogy több olyan szülő is volt, aki ha tehetné, Monster High figuraként látná szívesen gyermekét, és akadt, aki Michael Jackson vagy Frida Kahlo jelmezt választana csemetéjének.
A gyerekek is szeretik a klasszikusokat: kétharmaduk választott az idei farsangra hagyományos maskarát, míg közel egyharmadukat valamilyen mese vagy film ihlette meg. A mesék közül a legnépszerűbb idén a Monster High, a hercegnők közül Aranyhaj, míg a szuperhősök között Pókember az abszolút kedvenc. Sokan választottak még maguknak jelmezt a Star Wars karaktereiből is. "A beöltözöttek között lesz kékszörny és több Angry Bird is, de az egyik legérdekesebb talán, hogy három fiútestvér háromfejű sárkánynak öltözik be együtt" - emelt ki néhány különlegességet Bognár Ákos.

Amikor mi még kislányok és kisfiúk voltunk

A felmérés arra is választ keresett, hogy a mai felnőtteknek mi volt a legemlékezetesebb gyermekkori jelmeze. "Sokaknak fűződik kedves emléke például Piroskához és Ludas Matyihoz, a hercegnők között pedig Hófehérkét említették többen. De számos, ma már klasszikusnak számító mesehős (például Frakk, Pampalini, a Nagy Ho-Ho-Ho Horgász vagy a Pompomból ismert Picúr és Radírpók) ihlette jelmezt is többen felidéztek - mondta el Bognár Ákos. - A legkülönlegesebb gyerekkori öltözéknek mégis Munkácsy Mihály: A lila ruhás hölgyet találtuk."

Őrizzük a hagyományokat

A megkérdezett szülők elmondása szerint a farsangi szokások közül sok ma is él. A válaszadók több mint fele nyilatkozott úgy, hogy a gyermekük iskolájában, óvodájában zenés bált tartanak ilyenkor, egyharmaduk elmondása szerint pedig ez alkalomból tipikus farsangi játékokat - például székfoglalót vagy farsangi fánk evő versenyt - is játszanak a gyerekek. A jelmezverseny is elterjedt, és gyakran öltöznek be csoportosan a gyerekek. "A közös szereplés összekovácsolja a közösségeket, nem véletlen, hogy a szülők gyermekkori kedvenc jelmezei közül több is hasonló élményhez kapcsolódik. Voltak, akik százlábúnak vagy afrikai bennszülötteknek öltöztek be csoportosan, de olyan osztály is, akik a versegyházi asszonykórust jelenítették meg" - jegyezte meg Bognár Ákos.
A kreativitás is szerepet kap farsangkor: a válaszadók közel 8 százaléka mondta, hogy az iskolájukban a gyereküknek verset is kell írnia az általa megformált karakterhez.

A felmérés hátteréről
A JátékNet.hu Magyarország legnagyobb forgalmú játékwebáruházaként végzett felmérést vásárlói körében a farsangi jelmezválasztással kapcsolatban. A kutatás online megkérdezéssel zajlott, az adatok felvételére 2014. január 27. és 31. között került sor. A nem reprezentatív felmérés eredményei közel 800 magyar lakos válaszain alapulnak.

A JátékNet.hu Webáruház legkeresettebb jelmezei a 2014-es farsangi szezonban

Top 5 legkeresettebb fiú jelmez

  1. Oroszlán
  2. Ninja
  3. Csontváz
  4. Kalóz
  5. Bohóc

Top 5 legkeresettebb lány jelmez

  1. Pillangó
  2. Hercegnő
  3. Kis méhecske
  4. Pomponlány
  5. Virágtündér

Kapcsolódó webcímek:
A JátékNet.hu webáruház
A JátékNet.hu mobiloldala

A JátékNet.hu-ról:
A JátékNet.hu Webáruház 2006 őszén indult két család közös vállalkozásaként. A kis családi vállalkozás gyorsan kinőtte magát, 2009-re a legnagyobb forgalmú hazai játékwebáruház lett, évente 140 000 rendelést kezel sikeresen. Az oldal 2013-ban elnyerte az első helyet a szakma köreiben is rangos Év Internetes Kereskedője versenyen. Emellett 2010-ben az eFestivalon e-kereskedelem kategóriában állhatott a dobogó tetejére, 2012-ben és 2013-ban az ország legnépszerűbb játékboltja lett, és 2013-ban a Deloitte Fast 50 versenyén megkapta a leggyorsabban fejlődő magyar technológiai vállalat címet.
A webáruház az első pillanattól kezdve a vásárlók gyors és pontos kiszolgálását tűzte ki céljául, nem csak a csomagküldés, de a személyes átvétel során is. Saját raktárukból közel tízezer terméket azonnal, készletről tudnak szállítani. A JátékNet.hu nem csak a kiszolgálás, de a kínálat minőségére is kiemelten ügyel: a játékok megbízható forrásból származnak, a gyártók garanciát vállalnak a termékekért. A magas színvonalú kiszolgálásnak köszönhetően a vevők rendszeresen visszatérnek az oldalra.

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben