Hogyan vehetjük elejét a felesleges szülő-gyermek konfliktusnak?

Ha egyszer-egyszer jogosan megharagszunk valami miatt gyermekeinkre, és ez egy kis fejmosással jár, az természetesen nem baj. Azonban sokszor találjuk magunkat olyan helyzetben, amikor alaptalanul vezetünk le valamit (esetleg egy külső, például munkahelyi stresszt) rajtuk, és ezt belátva már igyekeznénk meg nem történné tenni a helyzetet. Az ilyen esetek értékelésére és elkerülésére lehet hasznos a következő pár jótanács.

Éljük át a hozzájuk fűződő kapcsolatot

Elsőre kicsit rejtélyesen hangozhat ez a megfogalmazás, miről is van szó? A „rohanó világ” kifejezés mára már kicsit elcsépeltnek hangozhat, pedig egyáltalán nincs arról szó, hogy ez megváltozott volna, inkább csak mi szoktunk bele ebbe az állapotba. Egy-egy közös pillanat, egy családi fotó manapság már nincs ránk akkora hatással, hiszen egy fotót bármikor lőhetünk, és a pillanat évekig őrződhet az üzenőfalon. Azonban ritkán szentelünk ezeknek hosszabb időt; álljunk meg felettük egy pillantra, érezzük át őket újra, így erősítve az érzelmi kötelékeket szülő és gyermek között.

Gondolkozzunk az ő fejükkel.

Sokszor megyünk bele önfejűen vitákba, vagy tulajdonítunk másoknak alaptalanul dolgokat. Legközelebb próbáljuk figyelmeztetni magunkat mielőtt egy vitahelyzetbe bonyolódnánk, és próbáljuk meg beleképzelni magunkat a gyermek szemszögébe, így mi is racionálisabban állhatunk hozzá a problémához.

Lépjünk ki egy konfliktusból, ha úgy látjuk rossz irányba megy

Nem kell minden csatát rögtön menetből megvívni. Ha már úgy érezzük, hogy egy vita részünkről, vagy a gyermekünk részéről kezd nagyon elharapózni, ne féljünk hátrálni egy lépést, és lehiggadni. Sokszor pont ez a szünet segíthet átértékelni a dolgokat és segíteni a megoldásban.

Fektessünk nagyobb hangsúlyt a közös pillanatokra

A felesleges konfliktus kockázatát növeli, ha nagyobb teret engedünk a közös tevékenységeknek. Ilyenkor el tudunk vonatkoztatni a külvilágtól, a zavaró tényezőktől, és nem fogjuk beengedni a stresszt a meghitt családi környezetbe. Így mindenképpen igyekezzünk időt szentelni az együtt megélt pillanatoknak.

Legyünk büszkék az elért sikereinkre.

Senki sem hibátlan, de törekszünk jobbak lenni. Ez pedig egy küzdelmes út, így fontos, hogy lássuk, értékeljük és elismerjük a saját szerepünket. A szülő-gyerek viszony alapelemei közé tartozik az elfogadás és a szeretet, és bár az élet sok kihívást tartogat, ezen alapelemek mindig segíteni fognak nekünk az akadályok elhárításában.

Olvasd el többi cikkünket is:

10 érv az önfeledt játék mellett »

A gyerekek miért kreatívabbak, mint a felnőttek? »

Sport, amitől az egész világ lázban ég! »

Összes cikkünkért kattints ide »

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben