Társasok uralták az Ország Játéka 2014 szavazást

Kiosztották az Ország Játéka 2014 díjakat

Budapest, 2014. november 24. – A szülők körében a társasjátékok a legnépszerűbbek: a JátékNet.hu Webáruház által meghirdetett Ország Játéka népszerűségi díj nyertese ugyan egy interaktív, barkochbázó játék, második helyezettje pedig egy nyelvtanulást segítő kutyus lett, de a top10-ben zömében társasjátékok kaptak helyet, és a szakmai díjat is egy társas érdemelte ki. A JátékNet.hu felméréséből ugyanakkor kiderült, hogy a kicsik választása nem mindig esik egybe a felnőttekével: sok gyermek szokott tableten, okostelefonon és más kütyükön játszani, és minden második családban okozott már problémát, ha a szülők ezt nem engedték meg.

A videojátékok nélkül mintegy 35 milliárd forintot kitevő hazai játékpiacon évente több ezer újdonság jelenik meg – legfőképpen a karácsonyi csúcsszezonban –, ami komoly kihívások elé állítja a szülőket ajándékválasztáskor. „Az Ország Játéka kezdeményezés 2013-as elindításával az egyik célunk éppen az volt, hogy segítsünk eligazodni ebben a kavalkádban. Saját statisztikáinkból is az látszik ugyanis, hogy a játékvásárlók sokat keresgélnek: egy látogatás alkalmával jellemzően nyolc oldalt is megnéznek, ez a szám karácsony előtt tizenötre is felugrik” – mondta el Bognár Ákos, a JátékNet.hu Webáruház ügyvezető igazgatója. A fenti adatokból is látszik, hogy az ünnepi vásárlások idején ez különösen aktuális kérdés, hiszen a játékpiacon ez a legintenzívebb időszak: a JátékNet.hu oldalon az év többi részére jellemző 9500 forintos kosárérték átlagosan 50 százalékkal nő, és az éves forgalom mintegy kétharmada realizálódik ilyenkor.

A 2014-ben már második alkalommal megrendezésre kerülő Ország Játéka versenyre idén a hazai forgalmazók jelölhették az év legizgalmasabb játékújdonságait, az így kialakult több mint 130 termék közül a szülők választották ki a legnépszerűbbet. „1 hónap alatt több mint 17 ezren voksoltak a játékokra, összesen mintegy 125 ezer szavazat érkezett, így alakult ki november 23-ára a végső sorrend” – emelte ki Bognár Ákos. A toplistából egyértelműen látszik a társasjátékok fölénye: bár a dobogó tetejére az interaktív, barkochbázó Mágikus Jinn, a második fokára pedig az angolul és magyarul beszélő Tanuló kutyus állhatott, ezt három társasjáték – a Találd ki? Kérdezz és tippelj!, a Scrabble Original, valamint a Maradj talpon! – követte, és a top10-ben még további két társas kapott helyet.

A szakma a társasjátékra szavaz

A tavalyi évhez képest újdonság, hogy idén egy szakmai díj is kiosztásra került az Ország Játéka keretében. A háromtagú zsűrit Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke, Hegedűs Csaba játékfejlesztő, valamint Görög Zita műsorvezető és kétgyermekes édesanya alkották.

A díjat – összhangban a szülők véleményével – egy társasjáték, a népszerűségi toplistában ötödik helyezést elért Maradj talpon! érdemelte ki. „A Maradj talpon! társas amellett, hogy segít bővíteni az ismereteket, a műveltséget, igazi személyiségformáló is, hiszen a játékosoknak azt is el kell tudniuk viselni, ha egy területen éppen hiányosak az ismereteik” – emelte ki Csordás Ágnes. „Ez egy igazi családi játék, ami közös élményt ad, ráadásul egyedi szóalkotó mechanizmusa hozzájárul az egyes szavak helyes írásának megismeréséhez, és hatékonyan fejleszti a szókincset” – tette hozzá Hegedűs Csaba.

Minden harmadik gyerek tabletezik

A kicsik körében nem feltétlen a társasjátékok a nyerők: a JátékNet.hu közel ezer, internetező szülő részvételével zajló felméréséből kiderült, hogy tableten minden harmadik, okostelefonon minden második gyermek szokott játszani, a családok felénél pedig volt már probléma abból, ha a gyermek nem játszhatott egy hasonló kütyün. „Bár vitathatatlan, hogy a mai generáció élete már elképzelhetetlen az ilyen eszközök nélkül, fontosnak tartjuk, hogy felhívjuk a szülők figyelmét a hagyományos játékok, valamint a gyermekkel való közös játék fontosságára. Ez az Ország Játéka kezdeményezés másik kiemelt célja” – jegyezte meg Bognár Ákos.

Ország Játéka népszerűségi díj 2014, top5:

  1. Mágikus Jinn
  2. Tanuló kutyus (angol-magyar)
  3. Találd ki? Kérdezz és tippelj!
  4. Scrabble Original
  5. Maradj talpon!

Ország Játéka szakmai díj 2014:

  1. Maradj talpon!

A gyermekek kütyühasználati szokásaival kapcsolatos felmérés háttere:

A JátékNet.hu Magyarország legnagyobb forgalmú játékwebáruházaként végzett felmérést vásárlói körében a gyermekek kütyühasználatával kapcsolatban. A kutatás online megkérdezéssel zajlott, az adatok felvételére 2014. október 9. és 20. között került sor. A nem reprezentatív felmérés eredményei közel 1000 magyar internetező szülő válaszain alapulnak.

Az Ország Játéka kezdeményezésről:

Magyarország legnagyobb játékwebáruháza, a JátékNet.hu 2013-ban hívta életre az Ország Játéka kezdeményezést, melynek célja, hogy segítse a szülőket a piacon évente megjelenő több ezer játékújdonság közti eligazodásban, valamint felhívja a figyelmet a hagyományos játékok és a közösen eltöltött idő fontosságára.

2013-ban a szülők szavazatai alapján a Gazdálkodj okosan! lett az Ország Játéka, 2014-ben pedig az interaktív, barkochbázó Mágikus Jinn vihette haza a népszerűségi díjat. 2014-ben emellett egy szakmai díj is kiosztásra került, melyet a háromtagú szakértő zsűri – Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke, Hegedűs Csaba játékfejlesztő, Görög Zita fotómodell, műsorvezető és kétgyermekes családanya – választása alapján a Maradj talpon! társasjáték vihetett haza.

Mi is sütiket (cookie) használunk az oldalainkon. Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben    Rendben Nem szeretném