Tippek a szülői kiégés ellen

Engedjük el a „tökéletes szülő” ideált A gyerekeknek nem hibátlan szülőkre van szükségük. Csökkentsük a magunkkal szemben támasztott elvárásokat, fókuszáljunk bizonyos dolgokra, kis, de jóleső lépésekben fejlődjünk. Ugyanezen módszereket alkalmazzuk a gyerekek irányába is: individuumként nézzünk rájuk, akik saját képességekkel, érdeklődési körrel rendelkeznek, és nem egy szülői által alkotott ideál megvalósítására hívatottak.

Ismerjük fel a pozitív dolgokat Az előbbiből következő felfogás arra koncentrál, hogy a saját és gyermekeink erősségeit ismerjük fel és helyezzük előtérbe. Ezekre koncentráljunk és fejlesszük őket, hiszen innen fogunk sikerélményeket meríteni. Ne próbáljunk olyan dolgoknak, tudásnak a megszerzését erőltetni, amiben nem érezzük jól magunkat, nem származik belőle pozitív hatás.

Ne féljünk segítséget kérni Olykor nehéz dolog másokhoz fordulni, és bevallani, hogy valami nem működik a mi elképzeléseink szerint. A segítség azonban nagyon fontos lehet egy szülő– érkezzen ez a családtól, a barátoktól, egy közösségből vagy egy profitól. Ha valaki tud vigyázni a gyerekekre egy ideig, vagy megoldást talált egy minket is gyötrő problémára, azzal mind magunkat okozunk kevesebb fejtörést. A ház körüli munkákba pedig bevonhatjuk gyermekeinket, akár egy rendrakással, vagy a szennyes kivitelével is időt takaríthatunk meg magunknak, és az ő fejlődésük szempontjából is fontos képességekhez jutnak.

Az apró változtatások varázsa Ha már nagyjából körvonalaztuk az orvosolandó problémákat, akkor ideje nekilátnunk a megoldásnak, de ehhez haladjunk apró lépésekben. A drasztikus változások megszokása (egy munkahelyváltás vagy költözés) nehéz dolog, így mindig hagyjunk időt a felkészülésre. Az egyik legnagyobb kihívás a család körében is a technológia: az okostelefonok, tabletek világában is igyekezzünk gátat szabni a használatuknak, mert pont abból az időből vesznek el, amit a családtagokkal tölthetnénk. Próbáljuk nem hazavinni a munkát, és a gyerekek okoseszköz használatát is monitorozzuk, tanítsuk meg őket a tudatos használatukra.

Ne érezzünk bűntudatot, ha magunkra is szánnánk időt Mindenkinek szüksége van egy kis időre, amikor a saját dolgaival, érdeklődési körével, önmagával foglalkozhat. Ha nem tudjuk kielégíteni a saját szükségleteinket, az kihatással lehet a mások iránti kapcsolatokra is. Az érzelmi támogatás, a hozzátartozóink, barátaink segítsége, elismerése, a kikapcsolódás fontos építőelemei az egészséges mentálhigiéniai állapotnak. Hiszen a szülő sem egy háztartási robot, hanem elsősorban ember.

Olvasd el többi cikkünket is:

Sport, amitől az egész világ lázban ég! »

Készségfejlesztő labdázás »

Ha bébik, akkor Lamaze játékok »

Összes cikkünkért kattints ide »

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben