Tudjuk meg, mit tegyél a fa alá!

A karácsonyi ajándékok sokunk számára okoznak állandó fejtörést, a gyerekek számára pedig kitüntettet szereppel bír, hogy mit rejt a csomagolás. A magyar játékpiacot évente 10000 termék árasztja el, ebből kiválasztani a legmegfelelőbbet gyermekünknek, emberpróbáló feladat. Az Ország Játéka verseny ehhez nyújt segítséget.

Szép nagy gyereksereg gyűlt össze a múlt vasárnap a MOM Kulturális Központnál, alig tudtam átvágni magam a tömegen. Egy nagyobb csapat egy MOL Limo-s autó körül csoportosult, majdnem rájuk szóltam, mikor észrevettem, hogy filctollakkal firkálnak, rajzolnak a fehér karosszériára, de kiderült, hogy most szabad. Sőt, így is hagyják az autó, összefirkálva karácsonyig, és ha valaki lefotózza vele a gyermekét, még nyerhet is.

Odabent lufitömeg és játéközön fogadott. Tiszta játszóházhangulat: gyerekzsivaj, nevetés, enyhe káosz, szülői szigort tartani próbáló, és az arra már fittyet hányó gyerekekkel együtt játszó szülők. Jó helyen járok. Ez az Ország Játéka verseny, a karácsony előtti nagy játékmustra. A JátékNet által elindított megmérettetésen immár hatodik alkalommal nevezhették be a gyártók, forgalmazók portékáikat. Kilenc kategóriában volt lehetőségük indulni. A termékeket komoly szempontrendszer alapján minősíti a nívós szakmai zsűri is, de a résztvevőknek, érthető módon leginkább a közönség szavazatai a mérvadók, hiszen ők lesznek azok, akik egy-egy vásárlás alkalmával „forintosítják” majd a véleményüket. A szülőknek a legizgalmasabb dolog a Játszónap, ahol ezek a játékok bizony kikerülnek a dobozból, és nemcsak nézegetni, de játszani is lehet velük, így magunk is képet kaphatunk arról, mit adunk gyerekeink kezébe.

A rendezvényt alapvetően logikusan életkorok szerint osztották fel: három nagyobb, életkor szerint csoportosuló játékterem fogadott minket, így a csecsemők, ovisok és iskolások is saját korosztályuknak megfelelő játékokkal és játszótársakkal fedezhették fel a kiállított játékokat. Míg ezekben a termekben önfeledten szórakozó gyermek (és szülő) kavalkád alakult ki, addig két tematikus helyiségben - a társasoknak és építőjátéknak szántakban - a feszült figyelem és koncentráció volt a jellemző, itt bizony komoly versenyszellem és mérnöki alkotókedv dúlt.

Labanc Dániel gyermekpszichológus zsűritagot a társasozók megfigyelése kötötte le, mikor ráakadtam. Számára a játék egyfajta közösségteremtő erő, így külön örül, hogy sok társasjáték szerepel a kategóriákban. Elárulta, hogy rendelőjébe is választott már innen játékot.

Mindegyik játéknál felkészült animátorok és moderátorok segítették a kicsiket és szülőket a szórakozásban. A kipróbálható játékokon túl még sok egyéb program várta a résztvevőket, így például az örök sláger arcfestés, a mostanában divatos csillámtetoválás, különböző kézműves foglalkozások, ügyességi játékok, ugrálóvár, és a kicsik kedvenc rajzfilmsorozatainak szereplői is feltűntek a tömegben, így végre személyesen is lepacsizhattunk többek között Spongya Bobbal és a Playmobil lovagokkal!

A rendezvény teltházas volt, több, mint 1000 szülő és gyermek próbálhatta ki a játékokat. A szervezők remélik, hogy útmutatót tudnak adni a szülőknek a választásban, minkor ott állnak a polcok előtt, és nem fog csalódás érni senkit a csomagolópapír lefejtése után. Így gondolták a Kicsomi csatorna alkotói is, akik most először vesznek részt ezen rangos eseményen zsűriztetőként, amire nagyon büszkék. Fontos számukra, hogy nézőiknek a lehető legjobb élményt szerezzék egy-egy játékkal, így a szavazás során különdíjat fognak kiosztani.

A nagy játék közepette még két koncert is szórakoztatta a gyerekeket, akik is végig tombolták azokat. Délelőtt Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar, délután pedig a Kicsi Gesztenye Klub lépett fel. Farkasházi Réka ettől az évtől már a zsűriben is részt vesz. Háromgyermekes anyukaként, napi felhasználóként nagy tapasztalattal mondja, milyen nehéz megtalálni a kínálatban azt a játékot, amely értéket képvisel a gyermek életében, és ehhez megfelelő minőség is párosul.

A termeket járva, a zsivajgó, boldog gyermektömegben itt-ott feltűntek a szakmai zsűri további tagjai is, azt figyelve, hogy a gyakorlatban milyen eredménnyel teljesítenek a versenyben szereplő játékok.

Pierrotról tán nem mindenki tudja, hogy zenei pályafutását követően belevetette magát a játékok világába. Számára a játékfejlesztés művészet is egyben, tervezéskor gyakran inspirálják olyan játékok is, melyek megtalálhatók a nevezettek között. Szerinte a jó játék elsősorban szórakoztat, és látatlanban fejleszt. Késő délután sem csökkent a kedv és a gyermektömeg, a házra kikerült a megtelt tábla.

A Játszónap elérte célját, kézzelfogható közelségbe hozta a gyermekeket, szülőket a sokszor csak a zárt dobozokon lévő képekből megismert játékokkal. Sokaknak segíthetett, hogy útmutatót kapjanak az ajándékválasztáshoz – ahol most legfőképp a karácsony okozhat mindannyiunknak fejtörést, de persze egyéb alkalmakra is megkönnyíti a választást. A gyerekeknek se kell félniük, hogy zsákbamacskát kapnak, elnézve őket, mindenkinek akadt legalább egy kedvence, amit szívesen bontogatna majd a fa alatt.

A verseny igazi célját pedig a szavazás jelentette, mely pár napja zárult, így mára az évenként egyszer elnyerhető díjakat is kiosztották, ráadásul a szavazó közönség között is értékes nyereményeket sorsoltak ki.

A verseny továbbá egy nagyon pozitív és támogatandó jótékonysági céllal is szolgál, kedvenc óvodánkra, bölcsődénkre, védőnőnkre is szavazhatunk, akik Ország Játéka ajándékcsomagot nyerhetnek. Ha tehát idén nem tudod még, mi kerüljön a fa alá, nézzd meg mely játékok nyerték el a közönség illetve a zsűri tetszését, hiszen az elsődleges cél az volt könnyebb legyen levelet írni a Jézuskának ;)

Olvasd el többi cikkünket is:

Sport, amitől az egész világ lázban ég! »

Készségfejlesztő labdázás »

Ha bébik, akkor Lamaze játékok »

Összes cikkünkért kattints ide »

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben