Vár a maszkabál! Kezdetét vette a farsangi időszak

Miközben a halloween ünneplése évről évre nagyobb népszerűségnek örvend, a farsang hagyománya egyre inkább háttérbe szorul. És bár a mindenszentek napját megelőző ünnep az azt körüllengő misztikumból és az izgalmas előkészületekből (tökfaragás, lakás halloweeni pompába rendezése) adódóan mérhetetlen kíváncsisággal tölti el a gyerekeket, a farsangolásnak és a halloween megünneplésének nem kell kizárnia egymást. Végül is, a február nem lenne igazi a szalagos farsangi fánk nélkül – nemde?

A halloweennel ellentétben a farsang egy teljes időszakot ölel fel, amely vízkereszttől hamvazószerdáig (húshagyókeddel bezárólag) tart. Vízkereszt napja minden évben január 6-ára esik, ekkor csupaszítjuk meg a gyakran már megviselt karácsonyfákat, és intünk búcsút a karácsony szellemének. Hamvazószerda azonban mozgó ünnep, a húsvétot megelőző 40 napos böjt első napja. 2023-ban hamvazószerda február 22-re esik, ezért a farsangi időszak utolsó napja egyértelműen február 21. lesz.

A farsang minden évben színt visz a mozgalmas karácsonyi időszakot követő hideg, sötét napokba. És bár a boltok polcain nem sorakoznak színesebbél színesebb farsangi dekorációk, ennek az ünnepnek is megvannak a maga elengedhetetlen előkészületei… például a fánkkészítés és -kóstolás. Ahogy a megrepedt karácsonyi bejglit, úgy az üreges fánkot is sokan sikertelen sütési kísérletként élik meg, nekem azonban semmi sem okozhatott volna nagyobb örömet egy hűvös februári estén, mint megtalálni a fánkkupacban azt az egy fánkot, amelynek belsejében hatalmas üreg tátongott. Ez az időszak azonban nem csak a sürgő-forgó szülőknek, hanem a kicsiknek is érdekes foglalkozásokat ígér: gondoljunk csak a verstanulásra, illetve a karneváli maszk készítésére, amelyhez a gyerekek papírmasét, filcet, festéket, szalagokat vagy bármilyen kedvelt anyagot és technikát használhatnak.

És akkor még nem is beszéltünk farsang LEGJOBB részéről: a jelmezekről! Lehet állatos, szuperhősös, mesés vagy bohókás – a lényeg, hogy a gyerekek egy napra valaki más bőrébe bújhatnak. A megfelelő maskara kiválasztásában persze mi is szívesen segítünk: oldalunkon lányos és fiús jelmezek közül választhattok, és természetesen kiegészítőkből sincs hiány!

Bolondos farsangolást kívánunk!

Olvasd el többi cikkünket is:

Január 22. a magyar kultúra napja. Ünnepeljünk játékokkal! »

Kezdd rendszerezetten az új évet! »

Angyalkák akcióban: a JátékNet.hu és a Sportfive közös karácsonyi adományozása »

Összes cikkünkért kattints ide »

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben