Fejlesztő játékok a legkisebbeknek - Miniland

Az izgalmas fejlesztő játékokkal nem kell az iskoláig várni. A Miniland játékai bebizonyítják, hogy akár másfél éves kortól is nyújthatunk a gyerekeknek minőségi szórakozást, ami által játszva fejleszthetik készségeiket.

De mik ezek a készségek a tipegőknél? Az intelligencia 7 fajtájáról ráismerünk azokra a területekre, amelyeken szeretnénk, ha gyermekünket nem érné hátrány: nyelvi intelligencia, vizuális-térbeli intelligencia, logikai-matematikai intelligencia, mozgási intelligencia, zenei intelligencia, interperszonális intelligencia, metakognitív intelligencia.

A jó játékok nem csak színesek és biztonságosak, de a fenti területek közül tudatosan megcéloznak néhányat, hogy a játékidő hosszú távon a kicsik hasznára váljon. A színes összeszerelős és összeillesztős játékok (1) például egyszerre hatnak a mozgási és a logikai intelligenciára. Ha mozgásról beszélünk, ne csak a szabadban futkározásra gondoljunk. Nem szabad elhanyagolni a finommotoros készséget sem, ami révén a gyerekek képesek lesznek apró, precíz mozdulatokat végrehajtani a kezükkel.

Színek, anyagok, minták: az érzékszervekre kifejtett hatás is olyan inger, ami fejleszti a kicsiket. Egy jól megválasztott játszószőnyeg (2) már akár a másfél éves apróságokat is taníthatja. A kedves mintákon túl az anyag tapintása, domborulatai és akár puhán kiemelkedő 3D-s elemei mind-mind újabb észlelésre késztetik a gyerekeket. Minél változatosabb állapotokat kell felfedezniük, annál jobban megtornáztatja a játék a szemet, a kezet és velük az idegrendszert.

A szenzomotoros készség, vagyis az, hogy az érzékelt körülmények alapján cselekedjünk, ma sok gyereknél gyengélkedik. A tévéképernyő vagy a tablet nem ingerel cselekvésre. Ellenben a színes figurákkal, amiket saját maguknak kell összeilleszteniük. (3) Az ilyen apróságok sokat tesznek a kicsik fejlődéséért.

Érdemes az óvodás korú gyerekekre is gondolni, hiszen rájuk nehezedik a legnagyobb nyomás a közelgő iskolaérettséggel kapcsolatban, ami egyre előrébb tolódik. Sok gyerek, köztük nagy számban a fiúk, úgy ülnek be az iskolapadba, hogy még nem képesek koncentrálni és nyugodtan ülni 45 percen át. Erre a próbatételre olyan játékokkal készülhetnek fel leginkább, amelyek egyszerre több területet, a mozgást, a logikát és a látást egyaránt fejlesztenek. Egy labirintusban rekedt golyó (4) és más egyensúlyozó játékok (5) hosszabb figyelmet igényelnek, így a gyerekek gyakorolják a kitartást, amellett, hogy egyre ügyesebbé válnak.

A Miniland fejlesztői törekednek a természetes anyagok felhasználásában, hogy a minket körülvevő világ ne csak rajzolva jelenjen meg a játékokon. Oktató játékaik nem csupán a logikát, de a szociális készségeket és az érzelmi intelligenciát is fejlesztik. Céljuk, hogy játékaik által felfedjék a gyermekekben bujkáló képességeket, hogy fejlesszék a boldog élethez elengedhetetlen készségeket, és hogy elültessék a gyerekekben a kíváncsiság, az érdeklődés és az elfogadás magvait.

1: https://minilandgroup.com/educational/en/catalog/product/view/id/778/s/activity-eco-nuts-bolts/

2: https://minilandgroup.com/educational/en/space-mat.html/

3: https://minilandgroup.com/educational/en/flexi-bugs/

4: https://minilandgroup.com/educational/en/catalogsearch/result/?q=32655

5: https://minilandgroup.com/educational/en/towering-beads/

Olvasd el többi cikkünket is:

7 érdekesség a Harry Potterről »

Maradj otthon, játssz a kertben! »

Hasznosan a négy fal között »

Összes cikkünkért kattints ide »

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben