5 tipp, hogy játszva menjen az otthoni mozgásfejlesztés

Nincs is kedvesebb látvány egy boldogan szaladgáló gyereknél. A testmozgás nem csak jó szórakozás, de nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a kicsikből boldog és egészséges felnőttek legyenek. Sok szülőnek fejtörést okozhat az, hogyan szerettesse meg a tornát a gyerkőccel. Ma erre hoztunk néhány tippet!

A mozgáskoordinációs és egyensúlyi problémák sajnos szoros összefüggésben állnak a tanulási és viselkedési zavarokkal. Még a látszólag problémamentes mozgású gyerekeknél is érdemes bizonyos reflexkorrekciós és ügyességi feladatokat végrehajtani. A legjobb, ha a tornát játékos formában tudjuk beépíteni a gyerekek mindennapjaiba.

  1. Legyen a reggeli rutin része! Ha nincs szükség aktív gyógytornára, és csupán a koncentrációs készség fejlesztésére, vagy az egyensúlyérzék javítása érdekében végeztetnénk feladatokat, időzítsük azokat reggelre. A reggelt egyébként is érdemes úgy alakítani, hogy ne legyen rohanás belőle. Néhány pillanat fél lábon állás, egy-két koordinációs gyakorlat még pizsiben bele kell, hogy férjen. Főleg azoknál a gyerekeknél ajánlott reggelre tenni ezeket a játékos átmozgatásokat, akiknek nem éppen ez a kedvenc elfoglaltsága - jobb túl lenni rajta az elején.

  2. Kössük feltételhez! Van, ahol a szoba kitakarításáért jár a zsebpénz, máshol az ebéd elfogyasztása után jöhet csak az édesség. Kössük egészséges feltételekhez a szabadidős tevékenységeket is. Pár perc egyensúlygyakorlat után jöhet a videójáték vagy a tévénézés.

  3. Végezzük a gyakorlatokat együtt! A nem kívánt vagy egyenesen rettegett gyakorlatokra valódi mumusként gondolhatnak a gyerekek. Ezt a szorongást legjobban úgy oldhatjuk, ha jó példát mutatunk, és a kicsikkel együtt végezzük az egyszerű tornagyakorlatokat. Magunkon kívül a kedvenc babát vagy plüsst is bevonhatjuk. így máris kellemes társas tevékenységet, játékot varázsoltunk a kötelező gyakorlatokból.

  4. Rejtsük el a gyakorlatokat! Azok a gyerekek, akiknek diagnosztizált mozgáskoordinációs problémájuk van, és talán még gyógytornára is járnak, megmakacsolhatják magukat az otthoni gyakorlatok említésére. Számukra észrevétlenül elrejthetünk olyan segédeszközöket a lakásban, amiktől fejlődik a tartásuk vagy más mozgással kapcsolatos készségük. Helyezhetünk a padlóra szenzoros ortopéd szőnyeget, a játékok közé rejthetünk szenzoros formákat.

  5. Hagyd szem előtt! Ez a tipp éppen az előző ellentéte, de ugyanolyan jól működik. Helyezz el fejlesztő játékokat a lakás és az udvar minden pontján. Azt kívánjuk, ami előttünk van. Ha csokoládé helyett gyümölcs van az asztalon, máris az egészséges nassolnivaló után nyúlunk. Így lehet ez a mozgásra ösztönző eszközökkel is. A tornaszőnyeg ne a sarokban porosodjon, inkább különíts el neki egy kis helyet, ahol mindig kiterítve lehet. Ha lehetőség van rá, egy bordásfal is remek kiegészítője lehet egy gyerekszobának. Ez utóbbi nem csupán a mozgáskoordinációs problémák ellen jó, de még tinédzser- és felnőttkorban is számos otthoni edzésformánál (felülés, húzódzkodás, lábemelés, stb) használhatja az, aki szeretne egészséges és fitt maradni.

Olvasd el többi cikkünket is:

Minden, amit tudni akartál a környezettudatos játékokról »

7 érdekesség a Harry Potterről »

Fejlesztő játékok a legkisebbeknek - Miniland »

Összes cikkünkért kattints ide »

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben