Medence kisokos - Avagy, hogyan tartsuk tisztán a vizet

Kezdésként kútvíz helyett csapvízzel töltsük fel a medencét, hiszen utóbbit egyszerűbb tisztán tartani. Ha még is a kútvizes megoldást választjuk, érdemes laboros vízelemzést végezni, hiszen csak így lehet megfelelően beállítani a vegyszerezési arányokat.

Érdemes az első fürdőzés előtt sokkolni a vizet. Ez azt jelenti, hogy az ajánlott napi vegyszermennyiség háromszorosát tegyük a vízbe, és forgassuk meg a vizet. Ezzel elébe mehetünk az esetleges kellemetlenségeknek. Napi szinten vegyszerezzük és forgassuk a vizet. Utóbbit megtehetjük vízforgató rendszerrel, vagy ha körbe-körbe sétálgatunk a medencében, saját magunk is felkavarhatjuk az állóvizet.

Fontos észben tartani, ha számunkra kellemes hőmérsékletű a víz, annak az alga is örül, így szívesen megtelepszik a medencénkben, ezért érdemes algaölő szereket is használni. A leghatásosabb szerek erre a kvaterner ammónium vegyületek, illetve a só is hatékonyan fellép az algák ellen, ráadásul még a vizet is lágyítja! A javasolt keverési arány: 10m³ vízhez 50-100ml vegyszer.

A klórozást se felejtsük el, hiszen nagyon jó tisztító és fertőtlenítő hatása van. Azonban az arányokra nagy hangsúlyt kell fektetni, különben a mi bőrünk láthatja kárát. A javasolt keverési arány: 3 mg/l.

A pelyhesítésnek is fontos szerepe van a víz tisztántartásában, hiszen a szűrők nem minden esetben tudják eltávolítani az apróbb szennyeződéseket és ezáltan sokszor opálos, zavaros a medence vize. A javasolt keverési arány: 10 m³ vízhez 100-200 ml folyadék.

Minél sűrűbben használjuk a medencénket, annál jobban forog benne a víz, így elkerülhető az algásodás, elszíneződés, vagy az állott, kellemetlen szag. Ha ideálisak az értékek a medencénkben, akkor a legjobb taktika, ha 3 az 1-ben tablettát használunk, így nem tudjuk eltúlozni az adagokat, ráadásul nem is kell naponta adagolni a vegyszereket. Ez a multitablettás megoldás magába foglalja a klórt, az algamentesítőt és a pelyhesítő szert is, ami több napig oldódik fel. Ha ezt az opciót választjuk, akkor 20 m³ vízhez 1 darab tablettát kell raknunk.

A víz rendszeres tisztítására különböző eszközöket használhatunk. A jól ismert vízszűrő berendezés mellett akár a vízi porszívó is a segítségünkre lehet, habár ez inkább a medence aljának tisztítására szolgál. Ha pénztárcabarátabb megoldásra vágyunk, akkor a medencetisztító háló a felszíni koszok eltávolításában lehet segítségünkre.

Ha használaton kívül van a medencénk, akkor fedjük le, így minimalizálhatjuk a szennyezettséget. Illetve, ha elutazunk és nem fürdőzik benne senki a távollétünkben, akkor érdemes sokkolni a vizet. A bevált napi mennyiség háromszorosát tegyük a vízbe majd kapcsoljuk be a vízforgatót! Ezzel az eljárással 3-5 napra is algamentes maradhat a medence vize. Viszont a túladagolást követően fontos ellenőriznünk a víz pH értékét.

Általában a túl magas pH érték okozza a legtöbb fejtörést. Na de mi a megfelelő pH érték? A megoldás: 7,2 – 7,6 között van! Az értékek megállapításához számos eszköz van a segítségünkre. A gyorsteszt csíkoktól kezdve, a folyadékon át, a digitális mérőkig bármivel ellenőrizhetjük, hogy helyesen gondozzuk-e medencénk vízét. Ez nem csak a pH értékre, de a víz klórtartalmára is igaz! Fontos tudni, hogy ha magas a pH, akkor először mindenképp ezt az értéket csökkenteni, hiszen amíg ezt nem normalizáljuk, addig hiába klórozzuk és vegyszerezzük a vizünket, nem lesz jó!

Röviden-tömören: • Használjunk csapvizet a medencénk feltöltéséhez.

• Kezdésként sokkoljuk a vizet, ezzel megelőzve az esetlegesen kialakuló problémákat.

• Napi szinten vegyszerezzünk, vagy használjunk multitablettát, így nem kell naponta kezelni a vizet. Utóbbi esetében 20 m³ vízhez 1 darab tablettát kell raknunk. Ha még is magunk adagolnánk, akkor klórból 3 mg / l arányban keverjük, míg pelyhesítő folyadékból 10 m³ vízhez 100-200 ml-t tegyünk, az algaölő szerből pedig 10m³ vízhez 50-100ml a javasolt mennyiség. Természetesen ez vegyszerenként eltérő lehet, így használat érdemes elolvasni a használati utasítást.

• Fürödjünk rendszeresen a medencében, vagy használjunk vízforgatót. Ha elutazunk, vagy tudjuk, hogy nem használjuk pár napig a medencét, akkor érdemes sokkolni a vizet, így elkerülhető az algásodás. Illetve ajánlott lefedni a medencét, hogy megvédjük a szennyeződésektől.

• A megfelelő pH érték: 7,2 – 7,6 között van. Fontos tudni, hogy ha magas a pH, akkor először mindenképp ezt az értéket csökkenteni, hiszen amíg ezt nem normalizáljuk, addig hiába klórozzuk és vegyszerezzük a vizünket, nem lesz jó!

Olvasd el többi cikkünket is:

Mi az a SUP? »

Hamarosan a mozikban a legújabb Szilaj mese! »

3 mozdulat, amit ne hagyj ki a szenzoros szőnyegeken »

Összes cikkünkért kattints ide »

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben