Rend a lelke mindennek: 4 + 1 tipp, amelyekkel rendszerezettebben indulhat a sulikezdés!

A szülők és a gyerekek egyaránt tudják, hogy az iskolakezdés időszaka legtöbbször nem szeptemberben, hanem már a nyár folyamán, rendszerint augusztusban, elkezdődik. Ez ugyanis az az időszak, amelyben kezdetét veszi a sulikezdés előtti UTOLSÓ NAGYTAKARÍTÁS, a tanszerek beszerzése és a lélekben való felkészülés az új élményekre és kihívásokra. Ezúttal néhány olyan tippel készültünk Nektek, amelyek segíthetnek rendszert teremteni az otthonodban a sulikezdés előtt:

1. A tanulósarok kialakítása, berendezése

Alakítsatok ki egy megfelelően megvilágított tanulósarkot a gyermekeknek, amely nyugodtan megírhatják a házi feladatukat. Ez az elkülönített sarok lehetővé teszi a gyermekek számára, hogy zavartalanul, hatékonyan olvashassanak, tanulhassanak. A tanulósarok állhat egy egyszerű íróasztalból és egy kényelmes, lehetőleg ergonomikus kialakítású székből, de akár egy könyvespolccal is kiegészíthetitek a kuckót, ahol a gyerekek saját könyveiket, házi olvasmányaikat, vagy akár még tankönyveiket is tárolhatják. A rendelkezésre álló hely függvényében választhattok fiókkal és polcokkal rendelkező íróasztalt, vagy akár dobozokat, különböző méretű és formájú tárolókat is. Fontos, hogy már az első hetekben kijelöljétek a felszerelések (írószerek, füzetek, iskolatáska, könyvek) pontos helyét, mivel ez a rend fenntartását is megkönnyítheti. Írjatok egy listát, amelyen fontossági sorrendbe rakjátok a különböző tanszereket, és eszerint rendszerezitek őket. Például a gyurmára, festékekre nem lesz olyan gyakorisággal szükség, mint a füzetekre és a tolltartóra. Az átláthatóság (például címkék használata) ugyanakkor mindennél fontosabb, hiszen amellett, hogy rengeteg időt spórolhatunk általa, a rend megőrzését is elősegíti.

2. Gardróbrendszerezés

Sulikezdés előtt érdemes a gyerkőcök ruhásszekrényét is átnézni: melyek azok a ruhadarabok, amelyeket már kinőttek, vagy amelyek rossz állapotban vannak. Így még bőven lesz idő és alkalom a szükséges ruhadarabok beszerzésére. És ha úgy érzitek, túl nagy a kupi a szekrényben – sosem késő átrendezni az egészet! Kísérletezzetek különböző hajtogatási technikákkal, használjatok dobozokat, és ne mondjatok nemet az vállfáknak sem: bár a kötött ruhadarabokat nem érdemes akasztón tárolni, mivel kinyúlhatnak, a könnyen gyűrődő darabokat kifejezetten érdemes vállfákra átköltöztetni.

3. Családi naptár, a gördülékeny kommunikáció érdekében

Helyezzetek egy családi naptárt a lakás egyik központi, könnyen elérhető helyére (például a konyha egyik falára), ahová felírhatjátok a különböző programokat, időpontokat, teendőket. Használjatok színes filceket, cetliket és matricákat, és találjatok ki egy színrendszert a különböző kategóriák jelölésére. Például jelöljétek a közös teendőket (pl. bevásárlás, takarítás) zöld színnel, az időpontokat (pl. fodrászat, vizsgálatok) kék színnel. Ez elősegítheti az átláthatóságot és az olvashatóságot. Ha pedig bárhonnan hozzáférni a családi naptárhoz, vezessétek programjaitokat a telefonotok naptárában. A rögzített eseményeket családtagjaitokkal is megoszthatjátok, és így mindenki értesítést fog kapni a különböző időpontokról és programokról.

4. Heti menü készítése

A meleg ebéd elengedhetetlen eleme a napnak, mégis, előfordul, hogy délutánra már annyira fáradtak vagyunk, hogy nincs kedvünk a következő nap menüjén gondolkodni. Ebben nyújthat segítséget az, ha lassan, de biztosan átállunk a heti nagybevásárlások rendszerére. Szánjunk néhány órát a hétvégénkből arra, hogy kitaláljuk, milyen reggelit, ebédet, uzsonnát és vacsikat szeretnénk a következő héten fogyasztani, majd írjunk egy hosszú bevásárlólistát az összes szükséges elemmel, é szerezzük be az alapanyagokat. Készítsünk nagyobb mennyiségeket, ha nem is a teljes ebédből, de legalább a köretből, hogy azt másnap is felhasználhassuk és elfogyaszthassuk. Ezzel máris hatalmas terhet vehetünk le a saját vállunkról, és a hétköznap délutánjaink is felszabadultabbak lehetnek.

+ 1: Karbantartás

Még a legrendszerezettebb otthonban is eluralkodhat a KÁOSZ, ha nem szakítunk hetente/havonta időt arra, hogy fenntartsuk, helyenként pedig visszaállítsuk a rendet és nyugalmat. Az otthoni rendszerezés – sajnos vagy szerencsére – egy örökké tartó folyamat. De a karbantartás új ötleteket is szülhet, hogy folyamatosan jobbá, számunkra optimálisabbá alakíthassuk életterünket.

Reméljük, a fenti tippek hasznosnak bizonyulnak, és saját rutinotokba is be fogjátok tudni építeni őket! És ne feledjétek: ami másnak tökéletesen működik, lehet, hogy Nektek nem fog beválni – de ez nem baj! Találjátok meg a ti legjobb utatokat a rendszerezettség felé, és találjatok motivációt arra, hogy fenntartsátok azt!

Olvasd el többi cikkünket is:

Szülinapi jókívánság? Szerelmi vallomás? Mondd el NICI plüssel »

Ió-ció-motiváció! Hasznos tippek, hogy motiváltan induljon az új iskolai év! »

Messze még az iskolakezdés, de a Crayola csak egy kattintásra van! »

Összes cikkünkért kattints ide »

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben